Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Upplevelse och mätning av visuell mediakvalitet

Har du rätt kvalitet på din medietjänst? Hitta rätt balans mellan kvalitet och kostnad.

Visuella medier blir allt viktigare med det växande antalet visuella terminaler som smartphones, surfplattor, TV, Virtuell och Augmented Reality samt inom medicinska tillämpningar. Detta gör att kvaliteten som media levereras med, i kombination med kvalitet

Bild från labbet vid granskning av videokvalitet

Den upplevda kvaliteten hos en produkt eller tjänst för visuell media är en kompromiss mellan priset som slutkunden ska betala, de ingående komponenterna och kvaliteten hos bilder och video som ska presenteras. Genom vår expertis kan vi ta fram mätningar och användarstudier, så att en optimal kompromiss kan göras, dvs så bra upplevd kvalitet som kombinationen av de ingående komponenterna kan ge. Till exempel det kan röra som om valet mellan ett antal displaykomponenter i en slutprodukt som t ex en bil. De kan också röra sig om vilken kvalitet en video ska sändas så att kostnaden för överföringen blir så låg som möjligt samtidigt som kvaliteten upplevs som bra. Det kan också vara medicinsk tillämpning där kvaliteten är tillräckligt bra för att en läkare ska kunna ställa en korrekt diagnos, eller en industriell där t.ex. maskiner ska fjärrstyras.

Bild från lab när mätning av svärta på en TV utförs (OBS, när mätning görs är det mörklagt i labbet)

RISE erbjuder kontrollerade användarstudier av medietjänster som täcker både skärm- och videokvalitet samt belysningsmätningar. Nästa generations displayer för Virtual och Augmented Reality dvs VR och AR, samt Head-Up Dispays, med både 2D och 3D-presentationer hör också till våra expertområden. Vi är ett av de ledande instituten inom standardisering av video- och skärmkvalitet, där vi har en ledande roll i the Video Quality Experts Group (VQEG) och har en expertroll i utvecklingen av TCO Certified, samt är engagerade inom International Committee for Display Metrology (ICDM).

Kjell Brunnström

Kontaktperson

Kjell Brunnström

Forskare

+46 70 841 91 05

Läs mer om Kjell

Kontakta Kjell
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.