Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Vätgassensorer: testning och expertis

Vätgassensorer är en avgörande möjliggörande teknik för säker användning av vätgas. Sensorer måste vara tillförlitliga och anpassade till applikationen. RISE kan hjälpa till med att testa sensorer i en egenutvecklad testrigg.

Som en av åtgärderna för att minska utsläppen av växthusgaser bör användningen av vätgas kraftigt växa inom både den stationära energisektorn och transportsektorn. För att uppnå detta mål måste mätinfrastrukturen som stödjer hälso-, säkerhets- och miljöaspekterna av vätgas under produktion, överföring, distribution och lagring utvecklas. Dessa mätningar är nödvändiga för att uppnå målen med avseende på hållbarhet, miljö och drift.

Vätgassensorer är en avgörande möjliggörande teknik för säker användning av vätgas. Sensorerna kan användas för att utlösa larm och aktivera ventilation eller stänga av system för att förhindra att vätgas når brandfarliga nivåer. Inom vätgasindustrin kan sensorer ha minst tre tillämpningar; 1) läckagedetektering, 2) bidra till att säkerställa livslängden för bränslecellsfordon och 3) mäta vätgas i blandningar som H2/NG-blandningar (vätgas/naturgas).

Sensorprestanda måste uppfylla slutanvändarnas behov och slutanvändarnas behov måste identifieras och dokumenteras. Det finns därför ett behov av att utveckla tillförlitliga sensorer och verifiera att sensorerna passar applikationen, först i en exponeringskammare (laboratorietestning) och sedan på plats.

RISE kan hjälpa till med att testa sensorer i en egenutvecklad testrigg. För dig som kund innebär det att du kan anlita RISE för ert specifikt behov, eller som partner under hela din utvecklingsresa. Vi kan utföra olika tester för att bedöma sensorerprestanda: noggrannhet, baslinje, korskänslighet eller selektivitet, drift, miljöeffekter, slutlig indikation, hysteres, kvantifieringsgräns, linjärt område/mätområde, brus, driftområde (temperatur, tryck, och relativ fuktighet), mätosäkerhet, respons/återhämtningstid, reversibilitet, upplösning, mättnad och känslighet.

Kontaktperson

Karine Arrhenius

Forskare

+46 70 567 57 28

Läs mer om Karine

Kontakta Karine
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Sandra Hultmark

Forskare

+46 10 516 56 62

Läs mer om Sandra

Kontakta Sandra
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.