Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Beteendemodellering av trafikanter

Ett paradigmskifte inom transportsystemet är här. Historiskt har den mänskliga föraren varit ansvarig för både fordon och körning. När maskiner tar över kontrollen tar de även över tolkningen av miljön och andra trafikanters beteende. Då behövs metoder för att fånga beteende och träna modeller som automatiskt kan förutsäga trafikantens beteende.

Transport är en handelsvara och fordonsautomation och tjänster är möjliggörare. Att bygga ett transportsystem för alla kräver förståelse för de olika användarnas beteende, såväl kvantitativa som kvalitativa. På RISE utvecklas en bred kunskap inom trafikanters beteende utifrån ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt.

Kameraanalys för att förutse beteende

Vi utformar interaktionsprotokoll för kooperativa och automatiserade fordon för att utföra till exempel ett kooperativt filbyte för fordonskolonner eller förhandla automatiskt fri väg i en korsning. Vi övervakar beteende med kamerabaserade sensorer för att få trajektorier som kan användas för att förutsäga framtida beteende. Det kan till exempel handla om handlings- och avsiktsförutsägelser, både ur användarens perspektiv såväl som i interaktion mellan två eller flera trafikanter.

Visuella och ljudmässiga faktorer i trafiken

Vi utforskar också metoder för att t.ex. visuellt eller ljudmässigt mellan ett autonomt fordon och omgivande trafikanter. I synnerhet utforskar vi beteende i interaktion med platoons med lastbilar som kör med kort avstånd mellan varandra och hur de kan kommunicera sina avsikter med den omgivande trafiken. Ett annat viktigt användningsfall är det med synskadade trafikanter och hur de kan interagera med (autonoma) fordon.

Mäta interaktion och förstå avsikter

RISE kan ge riktlinjer för hur man ska mäta interaktion, hur man utformar system för att bli tolkningsbara och vilka variabler man ska studera för att förstå väganvändarnas avsikter. Våra forskare har lång erfarenhet från transportdomänen och i nära samarbete med våra partners levererar vi värdefull insikt om produkter, företag och innovationer.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.