Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Torr förbehandling med plasma och laser inför limning och lackering

Med plasma och laser är det möjligt att snabbt rengöra och förändra en yta kemiskt och strukturellt. Metoderna kan med fördel användas för att skapa starkare och tillförlitliga limförband eller lackskikt. RISE använder torr förbehandling för att öka vidhäftningen mot plast, komposit, metall och glas. Behandlingen utförs då lokalt eller över en större yta.

Plasma och laser kan användas på en bredd av material inför limning och lackering, för att rengöra och ändra ytans egenskaper i form av ytenergi, struktur och kemi. Detta har lett till möjligheten att nå starkare och hållbarare produkter.

Fördelar

Några av dess fördelar är att de är snabba, torra och automatiserbara samt kan användas både till lokal respektive utbredd behandling. Vår forskning har i jämförelsestudier också visat att de kan bidra till minskat behov av kemikalier, reducerad miljöbelastning, förbättrad arbetsmiljö och sänkta produktionskostnader.

Hur vi jobbar

På RISE arbetar vi nära våra kunder inom torr förbehandling, antingen i forskningsprojekt eller i direkta uppdrag. Vanligtvis använder vi oss av plasma och laser för att öka vidhäftningen vid limning och lackering och genom det:

  • kunna limma och lackera material som inte har varit möjligt annars
  • kvalitetssäkra och ta bort periodvisa störningar kopplat tillvidhäftningen
  • möjliggöra användandet av fler typer av lim och lack för en yta
  • öka livslängden

Vad kan vi hjälpa dig med

Tillsammans med oss och våra laborativa resurser kan vi hjälpa dig att prova plasma och laser på dina egna applikationer. Vi bistår med behandling, provning, verifiering, utveckling och forskning, men också med automatiserad limdosering och lackering vid behov.

I våra lab finns flera olika typer plasmautrustningar både för behandling i atmosfär och vakuum, med luft eller specifika gaser, med möjlighet till olika tillsatser i plasman och för styrning med robot. Vi har också en Nd Yag laser som idag hanteras manuellt men på sikt planeras att automatiseras


Kontaktperson

Åsa Lundevall

Forskare

+46 10 228 47 07
asa.lundevall@ri.se

Läs mer om Åsa