Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Maskinsäkerhet och CE-märkning

Maskiner i Europa måste uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i EUs maskindirektiv. Tillverkaren intygar överensstymmelse genom CE-märkning.

Maskinbyggare, användare av maskiner och säljande företag över hela den europeiska unionen  påverkas av maskindirektivet. Det kan vara svårt att hitta rätt europeisk standard, eller genomföra en riskanalys och ställa samman den tekniska dokumentationen för CE-märkning.

RISE känner dagens tekniska lösningar för säkerhet i maskiner, och känner kraven från föreskrifter och standarder. Vi hjälper till med riskanalyser, utvärdering av maskiner, prov av säkerhetsfunktioner och funktionsprov.

Anmält organ

Vi kan utfärda EG-typgodkännanden. RISE är anmält organ för säkerhetskomponenter enligt bilaga 4 till maskindirektivet. Vi typprovar logikenheter som styrsystem och säkerhetsmoduler. SMP är anmält organ för många maskintyper enligt bilaga 4 till maskindirektivet; bland annat träbearbetningsmaskiner, motorkedjesågar, handmatade cirkelsågar, bandsågar, hyvlar, pressar, avfallshanteringsfordon (sopbilar), fordonslyftar, arbetsplattformar (personlyftar)  och skyddshytter/skyddstak (ROPS/FOPS).

Oberoende utvärdering

RISE oberoende utvärderingar kan utgöra delar av den tekniska dokumentation som behövs för att tillverkaren ska kunna CE-märka sin produkt. CE-märket visar att tillverkaren anser att alla grundläggande säkerhetskrav från alla tillämpliga direktiv har uppfyllts.

Vi arbetar med frågor som rör CE-märkning av maskiner och produktionslinjer och är ackrediterade för besiktning och provning och erbjuder produktcertifiering. Vi skräddarsyr dessutom gärna provningar, utbildningar och säkerhetsgranskningar efter våra kunders önskemål.

SMP har provningslaboratorier utanför Malmö och Umeå. Där utför vi de provningar som kräver fasta anläggningar. Andra provningar utförs på plats hos våra kunder med hjälp av mobil utrustning.

Kristian Flink

Kontaktperson

Kristian Flink

TIC_ingenjör

+46 10 516 61 75

Läs mer om Kristian

Kontakta Kristian
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.