Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Mätning och monitorering av rörelser

<p>RISE tillhandahåller expertis inom rörelsemätning, främst baserat på gyroskop och accelerometrar, men vi erbjuder också omfattande erfarenheter av en lång rad andra mättekniker av relevans inom området. Typiska tillämpningar är konstruktion och optimering av (prototyp-)system, utvärdering av kommersiella produkter, fordonsnavigation, monitorering av vibrationer etc.</p>

RISE har byggt kompetens kring gyroskop och accelerometrar i MEMS-teknik sedan slutet av nittiotalet, först under namnet IMEGO, senare ACREO och RISE. Vi har designat, tillverkat och kalibrerat MEMS-komponenter för högprestandaprodukter som nu är kommersiellt tillgängliga som delar i tröghetsmätsystem. Utifrån komponenter har vi konstruerat mätsystem och applikationer för många olika typer av rörelsemätning, där MEMS-komponenter ofta kombineras med andra sensorer som t.ex. GPS.

Vi har expertis och erfarenhet av en lång rad mättekniker inom rörelsemätning, såsom rotationsbord, shakers och laserdopplervibrometri. Vårt fokus på framtagning av prototypsystem innebär att vi internt har kompetens för elektronikdesign, signalbehandling och programmering. En lista över några typiska applikationsområden finns nedan.

  • Alla typer av upplinjering, attitydsföljning och navigation, typiskt i kombination med andra sensorer.
  • Monitorering av vibrerande utrustning t.ex. för personskyddsändamål.
  • Monitorering av byggnader och infrastruktur t.ex. kartläggning av borrhål.
  • Medicinteknik och patientövervakning t.ex. för rehabiliteringträning.
  • Sport och idrottstillämpningar t.ex. för att detaljstudera rörelser.

Pontus Johannisson

Kontaktperson

Pontus Johannisson

Senior Scientist

Läs mer om Pontus

Kontakta Pontus
Image CAPTCHA
Skriv in de bokstäver du ser i bilden ovan

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.