Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Rostskyddsmålning

Rostskyddsmålning innebär att man belägger en metallyta med ett färgsystem som har förmågan att förhindra eller fördröja metallens korrosion.

För korrosionsskyddet är det av stor betydelse att färgskiktet är tätt, beständigt och har bra vidhäftning. Oftast används flera färgskikt för att optimera färgsystemets beständighet och korrosionsskyddsförmåga.

Vår verksamhet är främst inriktat på miljöanpassade målningssystem och de nya krav på förbehandling och appliceringsbetingelser som dessa ställer. Utöver gängse utrustning för kontroll och provning av skyddsförmågan hos organiska beläggningar använder vi AC-impedansteknik för bestämning av transport och upptagning av vatten i färgskikt. Vid studier av färgens härdning, nedbrytning mm använder vi bland annat dynamic scanning calorimetry, grazing-angle FTIR och svepelektronmikroskop.

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi kan assistera vid upphandling, konstruktion, val av färgsystem, kontroll och besiktningar, planering av underhåll samt skadeutredningar.

Vi utför även provning av färgskiktens skyddsförmåga och nedbrytning på våra fältstationer och genom accelererad provning i våra klimatskåp.

Kontaktperson

Björn Tidbeck

Seniorforskare

Läs mer om Björn

Kontakta Björn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Område

Korrosion

Rost på fordonskarosser, oxid på kretskort eller korrosionsangrepp på brodelar kan bli både farligt och dyrt. Samhällets årliga kostnad för korrosion är cirka 4 procent av BNP. Det är kostnader för korrosionsskydd och reparationer…
Nätverk

Medlemsprogrammet för korrosionsskydd

Korrosion kan bekämpas på många sätt. Som medlem i RISE medlemsprogram korrosionsskydd få du tillgång till de senaste forskningsrönen och industriell expertis på området korrosionsskydd.
Expertis

Polymerkorrosion

Det är inte bara metaller som rostar utan även plaster eller polymerer kan korrodera i olika miljöer. Vi är internationellt ledande experter inom området och har över 30 års erfarenhet av nära arbete med industrin.
Test & demo

Atmosfärisk korrosionsprovning

Korrosionsprovning under fältmässiga förhållanden är viktigt för att kunna få verkliga och relevanta data på materials livslängd och nedbrytning i olika miljöer. För atmosfärisk korrosion kan detta utföras genom att exponera provp…
Test & demo

Accelererad korrosionsprovning

Testbädd för accelererad korrosionsprovning erbjuder provning i klimatkammare för att jämföra olika material och materialkombinationers korrosionsresistans i olika atmosfärsmiljöer. Vi erbjuder ett stort antal accelerera…
Tjänst

Bestämning av metallers korrosivitetskategorier i olika miljöer

Vid val av metalliska material för konstruktioner som kommer att utsättas för en aggressiv miljö är det viktigt att ta hänsyn till metallernas korrosionshärdighet i den aktuella miljön så att konstruktionen får så lång livslängd s…