Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nedbrytning av organiska beläggningar

Att förstå nedbrytning av organiska beläggningar är av yttersta vikt för att kunna  förutsäga livslängden för färgbelagda metaller och ett steg på vägen för att designa nya och mer hållbara alternativ. Med spektroskopiska metoder som FPA imaging kan man få en tydlig bild av hur olika organiska beläggningar på metaller bryts ned när de exponeras i s

Att applicera organiska beläggningar på metallytor är ett vanligt sätt att skydda metallen från att korrodera i svåra miljöer. Det är också ett sätt att göra materialen mer estetiskt tilltalande över lång tid. Inom många områden och applikationer ställs det höga krav på organiska ytbeläggningar. De ska vara tåliga och kunna exponeras för många olika miljöer utan att förstöras eller tappa kulör eller glans.

När färg utsätts för ljus, fukt, temperaturvariationer och föroreningar så börjar en nedbrytningsprocess i beläggningen, främst genom hydrolys och att det bildas radikaler genom fotooxidation.  En ökad förståelse för nedbrytningen av organiska beläggningar i olika miljöer, ger en möjlighet att utveckla hållbarheten och på så sätt öka livslängden för många material.

På RISE erbjuder vi expertis inom färgnedbrytning i  olika aggressiva miljöer. Vi har gedigen erfarenhet av både accelererad väderbeständighet och fältprovning. Vi utför både glans och kulörmätningar, såväl som mer avancerade mätningar såsom molekylära analystekniker (FTIR, FPA imaging, DSC, DMA), elektrokemiska tekniker (EIS, SVET och SKP) samt bildanalys (SEM och konfokalmikroskop).

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.