Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Mekanisk fogning

Inom området mekanisk fogning har RISE kompetens och utrustningar för att hantera allt från dimensionering, beräkning och konstruktion till processval, optimering, materialbeteende och förbandsegenskaper såsom hållfasthet, korrosion och geometrisäkerhet, samt oförstörande provning, kvalitetssäkring och haveriutredning.

Vi undersöker, utvecklar och verifierar nya forskningsrön inom mekanisk fogning samt förbereder dem för implementering i industrin. Verksamheten syftar till att öka konkurrenskraften hos svensk industri med förbättrade eller nya tekniker som digitaliserade fogningsprocesser, som bidrar till att utveckla hållbar produktion med högre produktivitet och kvalitet.

Tekniker för fogning

Ett styrkeområde för RISE är klassiska tekniker mekaniska fogningstekniker och limning. Utöver detta arbetar RISE alltmer med att anpassa, optimera och verifiera fogningstekniker och processer för multimaterialkonstruktioner, lättviktskomponenter och innovativa förband. 

Ökad kvalitet, produktegenskaper och produktivitet

Vår forskning inom fogning studerar bland annat nya processvarianter och material, hur olika parametrar inverkar och kan optimeras för att ge ökad kvalitet, förbättrade egenskaper och ökad produktivitet. I våra testbäddar kan vi dessutom erbjuda företagen att prova nya idéer i produktionslik miljö.

Samarbetsprojekt inom fogning

RISE har nära samarbete med svensk industri, olika organisationer, Jernkontoret, Fordonskomponentgruppen (FKG) och LIGHTer, samt med universitet och högskolor. Detta resulterar i att många nationella och internationella projekt drivs med samverkan i både teknik och utbildningar.

Vårt erbjudande

Vi hjälper till med materialval, dimensionering, metodik och processval. Vi kan även utföra mekanisk sammanfogning i vår testbädd av olika metoder och mekanisk provning av desamma.

Jan Skogsmo

Kontaktperson

Jan Skogsmo

Forskare

+46 10 228 46 98

Läs mer om Jan

Kontakta Jan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Oscar Andersson

Forskare

+46 10 228 47 75

Läs mer om Oscar

Kontakta Oscar
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.