Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Limning

<p>Limning kräver ofta ett annat sätt att konstruera och här behövs kunskap i både&nbsp;kemi och mekanik. På RISE hjälper vi våra kunder med ett helhetstänk från kontakt till funktion.</p>

Automatisk limapplicering med e-swirl

Limning är en fogningsmetod med många möjligheter och tillämpningar. På RISE hjälper vi dig att välja rätt limptyp och limform, hur ytan ska förbehandlas och limmet appliceras. Vårt fokus är att hjälpa dig att nå en kvalitetssäker process. Vi stödjer er i arbetet med limning, slutkontroll och god arbetsmiljö. Behöver du demontera fogarna för reparation eller återvinning så har vi flera intressanta tekniker för det.

Rengöring och förbehandling

Ett exempel på område som är viktigt för limning är rengöring och förbehandling. Av erfarenhet vet vi att vissa ytor är svårare att limma än andra. Plasmabehandling kan vara ett alternativ för att hjälpa många material att nå rätt ytegenskaper.

Lättviktskonstruktion är också intressant för limning eftersom lim kan foga samman olika typer av material. Vi har djup kunskap om hur lim och material beter sig var för sig och tillsammans samt processens inverkan. Med vår utrustning kan vi utvärdera tillfälliga och kvarstående formförändringar, geometrisäkring samt följa sprickförlopp.

Utrustning

RISE har automatiserad utrustning för förbehandling (plasma och våtkemisk line), robotiserad limutrustning för sträng respektive swirl applicering. Vi har en 3D-scanner som i realtid mäter formförändringar under värmning och kan följa sprickförloppet med akustisk emission och ultraljud.

Utbildning

RISE erbjuder flera kurser inom limning. Vi skräddarsyr och arrangerar utbildningar efter ditt företags unika behov, på plats hos er eller i våra lokaler.

  • Arbeta med härdplaster (ger giltigt utbildningsintyg för härdplastarbete enligt AFS 2014:43 Kemiska arbetsmiljörisker)
  • Limning av trä – mot trä, metall, plast och glas
  • Limning – från kontakt till funktion
Ola Albinsson

Kontaktperson

Ola Albinsson

Forskare

Läs mer om Ola

Kontakta Ola
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.