Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Riksmätplats för längd- och dimensionsmätteknik

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina Riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik har som huvuduppgift att tillhandahålla realiseringen av SI-enheten för längd, det vill säga metern, till industri, akademi och samhälle i Sverige. Vi erbjuder även rådgivning, utbildning, utvärdering, forskning och analys inom dimensionsmätteknik.

Vår expertis inom mätteknik bidrar till fortsatt teknikutveckling för svensk industri och resulterar i direkta kostnadsbesparingar i samband med kvalitetssäkrande mätningar. Teknikutvecklingen stöttas genom att vi deltar i forsknings- och utvecklingsprojekt relaterade till längd- och dimensionsmätteknik. Kostnadsbesparingar uppnås genom korrekta mätningar och kalibreringsintervall, vilket minskar risken för felaktiga mätningar som annars kan få stora konsekvenser för ett företags ledtider och ekonomi.

Inom modern industri är korrekta mätningar ett grundläggande krav för att lyckas på en internationell marknad. Vid exempelvis precisionstillverkning är toleranserna låga och det är viktigt att ha kalibrerad mätutrustning med låg mätosäkerhet. Vi erbjuder kalibreringar med låg mätosäkerhet för en mängd olika referenser och mätinstrument.

I takt med en ökad automatisering av industrin och minskade toleranser vid produktion kommer tuffare krav att ställas på mätnoggrannhet i framtiden. Vi kan erbjuda experthjälp inom utveckling och validering av mätmetoder för längd- och dimensionsmätning.

Som standardtjänster erbjuder vi bland annat kalibrering av:

  • Passbitar och passbitsstegar
  • Ringar och tolkar
  • Skalor och måttband
  • Vinkelmätare och vinkelnormaler
  • Ytjämnhetsnormaler
  • Linjärgivare
  • Laserinterferometrar
  • Rundhets- och formnormaler

Som kund hos oss blir ditt mätdon kalibrerat, med rätt mätosäkerhet för erat behov, av kompetent personal i miljökontrollerade labb. Vår kundwebbplats RISE Kalibrering ger dig även full kontroll över dina mätdon med enkel översikt av registrerade mätdons status, historik samt kalibreringsbevis.

Marianne Äremann

Kontaktperson

Marianne Äremann

Tekniskt ansvarig

Läs mer om Marianne

Kontakta Marianne
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Carl-Henrik Hanquist

Kontaktperson

Carl-Henrik Hanquist

Forskare

Läs mer om Carl-Henrik

Kontakta Carl-Henrik
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Riksmätplatsverksam­heten vid RISE och vårt uppdrag

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.

SI systemet, meterkonventionen och internationell samverkan

Att ha tillgång till ett internationellt accepterat och enhetligt system för måttenheter är en grundval för det moderna samhället och en förutsättning för naturvetenskap, teknikutveckling och internationell handel.
Berättelse

Så blev en meter en meter

Att i dag mäta upp en meter är ingen större konst. Men att komma fram till hur lång en meter ska vara har under historien engagerat både filosofer, biskopar och vetenskapsmän. I Sverige är det RISE, i rollen som riksmätplats för d…
Tjänst

Kalibrering - vi samordnar

Kalibrera alla dina mätdon på ett och samma ställe. RISE har en samordningsfunktion inom Kalibrering för Er som kalibreringskund. Genom denna tjänst kan vi på ett enklare sätt tillgängliggöra vårt utbud av kalibreringstjänster så …
Tjänst

Kalibrering av laserinterferometer vid riksmätplats

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik erbjuder kalibrering av laserkällor som används för interferometri.
Tjänst

Kalibrering av passbitsstegar vid riksmätplats

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik erbjuder kalibrering av passbitsstegar.
Tjänst

Kalibrering av passbitar vid riksmätplats

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik erbjuder interferometrisk och mekanisk kalibrering av passbitar.
Tjänst

Kalibrering av måttband (mätband) vid riksmätplats

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik erbjuder kalibrering av måttband, pejlmåttband och cirkometrar (PI-band).