Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Hållbar elektronik

Hållbar elektronik syftar till att utveckla och använda elektroniska produkter med minimal påverkan på miljön samtidigt som en långsiktig cirkulär ekonomi främjas. Genom att utforska nya material, tillverkningsmetoder och koncept strävar detta initiativ efter att förena teknologiska framsteg med planetens och samhällets välbefinnande.

Sensorer på papper tillverkade med tryckt elektronik

Elektronik har blivit en integrerad del av våra liv, men dess stigande närvaro har också skapat problem som vi inte kan blunda för. Elektronikskrot, som utgör en växande global utmaning, har skapat en pressande nödvändighet att omvärdera hur vi designar, tillverkar och hanterar elektroniska produkter. För att bekämpa detta problem och främja en hållbar framtid är det avgörande att vi vänder oss till ny teknologi och innovativa metoder.

Dagens snabbt föråldrade elektronik leder till en ansenlig mängd elektronikskrot som inte bara fyller upp soptippar utan också utsätter miljön för farliga ämnen. För att vända denna negativa trend måste vi omvärdera hela livscykeln för elektronikprodukter. Här spelar hållbar elektronik en avgörande roll. Det innefattar inte bara valet av material, utan också att skapa produkter som är designade för cirkulärbarhet. Det inkluderar också att använda energieffektiva komponenter, utforska nya tillverkningsmetoder som additiv tillverkning, och att sätta en högre standard för återvinning och återbruk.

För att stärka detta initiativ och koppla det till FN:s hållbarhetsmål, är det viktigt att rikta in sig på flera aspekter. Material som använder biobaserade komponenter minskar beroendet av fossila bränslen och minimerar därmed den negativa miljöpåverkan. Additiva tillverkningsmetoder, inklusive tryckt elektronik, erbjuder en banbrytande möjlighet att tillverka elektronik på ett mer hållbart sätt. Sådana metoder minskar resursuttaget och avfall genom att möjliggöra skräddarsydd produktion och flexibel design.

Böjbart pappersbatteri som använder växtbaserat kol

En spännande utveckling inom hållbar elektronik är tryckt hybridelektronik. Här kombineras tryckta kretsar med monterade mikrochip för att skapa kostnadseffektiva och energieffektiva lösningar. Denna hybridteknik möjliggör integrationen av elektronik i nya sammanhang, från bärbara enheter till smarta förpackningar.

RISE står i framkant när det gäller forskning och kunskap inom hållbar elektronik. Genom att förena teknisk expertis och hållbarhetsperspektiv kan vi hjälpa företag att förbättra sina produkter och tjänster för att bli mer hållbara och anpassade till framtidens utmaningar. Genom en helhetssyn på elektronikproduktion kan vi tillsammans skapa en mer hållbar och ansvarsfull framtid.

Duncan Platt

Kontaktperson

Duncan Platt

Enhetschef

+46 70 455 99 64

Läs mer om Duncan

Kontakta Duncan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Test & demo

PEA, Printed electronics arena

Europas modernaste test- och demoanläggning för hybridelektronik (kombination av tryckt elektronik och kiselchip). PEA eller Printed Electronics Arena är designad för test och utveckling av tryckta elektronik- och hybridsystem.
Projekt

Grönare elektronik - en nödvändig möjlighet

Detta projekt avser att utveckla och sprida ny teknik och andra åtgärder relaterad till lägre resurspåverkan från tillverkning, användning och återvinning av elektronik. Vår ambition är att skapa en verktygslåda av tekniska lösnin…
Projekt

HyPELignum - grönare elektronik med trämaterial

HyPELignum-projektet syftar till att visa att hemelektronik och internet of things-lösningar kan göras mer hållbara genom att kombinera additiv tillverkning och träbaserade material.
Expertis

Digital cellulosa

Digital cellulosa är ett samlingsnamn för cellulosa med inbyggd funktionalitet. Visste du att papper kan vara ett batteri?
Projekt

GreenSense - drogmätning med smart miljövänligt minisystem

GreenSense är ett miniatyriserat system för att känna av biomarkörer i saliv/urin, med fokus på drogtestning, baserat på nanocellulosa och tryckt elektronik.
Projekt

IoT Low Energy

IoT Low Energy tittar på sensornätverk som drivs till största del utan batterier, förstärkta med AI och maskininlärning.
Berättelse

Ligna Energy gör framtidens batterier av restprodukter från skogen

En ökad användning av batterier är avgörande för elektrifieringen, men metallerna de innehåller innebär samtidigt problem: svåra att få tag på, finns ofta i konfliktområden – och i slutändan svåra att bryta ner. Svenska företaget …