Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Framställning av nanocellulosa

Nanocellulosa är ett material som utvinns ur träfibrer. Det har exceptionella styrkeegenskaper i klass med Kevlar, men i motsats till fossilbaserade material är nanocellulosa helt förnybart. Tidigare var tillverkningen för energikrävande för en kommersialisering av nanocellulosa, men tack vare RISE processutveckling är det nu möjligt.

Nanocellulosa (även kallad mikrofibrillerad cellulosa, MFC eller nanofibrillated cellulosa, NFC) har funnits sedan början av 1980-talet. Den framställs genom delaminering av cellulosafibrer i högtryckshomogenisatorer. Fullständigt delaminerad nanocellulosa består av långa (1-2 mikrometer) mikrofibriller (5-20 nm i diameter) och ter sig som en högviskös, skjuvningsförtunnande transparent gel.

Användningsområden för nanocellulosa

Det finns en mängd olika potentiella tillämpningar för nanocellulosa, exempelvis tillverkning av både papper och kartong. Med avseende på papper / kartong, kan nanocellulosa användas som ett förstärkande medel i papper med hög fyllmedelshalt. Andra användningsområden kan vara ytlimning och ytbeläggning, t.ex. som ett barriärmaterial (mot syre, vattenånga, fett / olja) i livsmedelsförpackningar.

Sedan finns ytterligare tillämpningar inom nanokompositer, förtjockningsmedel i lågkalorimat, emulsion / dispersion, oljeåtervinningsapplikationer, kosmetiska / farmaceutiska tillämpningar och tillämpningar inom elektronikbranschen.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.