Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Formulering

Vad har hudkrämer, målarfärg, huvudvärkstabletter och majonnäs gemensamt? De är alla formulerade produkter. Och det är formuleringsarbetet, det vill säga valet av ingredienser och tillverkningssätt, som ger alla dessa produkter dess användbarhet. Formuleringsarbetet är därför ett viktigt steg inom produktutvecklingen för väldigt många branscher.

Formulering inom RISE: ett framgångsrecept

Formulerade produkter finns överallt

Som konsument stöter du på formulerade produkter överallt i din vardag. Majoriteten av alla läkemedel, kosmetiska produkter, rengöringsmedel, livsmedel, målarfärger och växtskyddsmedel är produkter vars funktion är ett resultat av formuleringsarbete.

En formulerad produkt består av minst två ingredienser (men ofta så många som tjugo ­– titta bara på innehållsförteckningen på ditt schampo) som är utvalda, processade och kombinerade på ett specifikt sätt för att ge produkten skräddarsydda egenskaper som struktur, funktion och hållbarhet.  Summan är alltid större än delarna för en väldesignad formulering.

Från konst till vetenskap

Under de senaste decennierna har formuleringsarbetet gått från att vara en konst till att bli en väletablerad vetenskap. Nu vet man att med en god förståelse av de kemiska principer som styr hur olika ingredienserna växelverkar, genom produktens hela liv, leder till en bättre funktion och användarupplevelse. Och följaktligen till mervärde för användaren. Det är precis så som till exempel arbetet inom NextBioForm, ett sex-årigt projekt inom formulering av innovativa biologiska läkemedel, kommer att bidra till bättre hälsa och sjukvård.

RISE arbetar med utveckling av alla typer av formuleringar (flytande, fasta och semi-fasta) genom:

  • design, val av ingredienser och tillverkningsmetoder
  • karaktärisering av formuleringens egenskaper (både struktur och funktion)
  • problemlösning för bättre funktion och stabilitet
  • tech-transfer för att skala upp produktionen

Funktion, substitution och upplevelse

RISE kan leverera forskning och innovationsprojekt inom en bredd av tillämpningsområden såsom formulering för skräddarsydd användarupplevelse, frisättning och/eller funktion, substitution av oönskade kemikalier, strategier för skydd av känsliga aktiva ämnen i formuleringar och användning av nya biobaserade ingredienser i formulerade produkter.    

På RISE jobbar vi mycket med formuleringsutveckling mot läkemedelsbranschen. Men vi vänder oss också till branscher som livsmedel, kosmetik och hygienprodukter, målarfärg och beläggningar, funktionella bläck och även kemisk industri och verkstadsindustri.

Mer information

På RISE erbjuder vi även flera årliga kurser och workshops inom Yt, Kolloid och Formulerings Teknologi. Om du vill få information via e-post om viktiga datum och uppdateringar i samband med dessa evenemang, vänligen registrera dig här. Kurserna kan också hållas hos företagen och skräddarsyddas till specifika behov.

Lina Nyström

Kontaktperson

Lina Nyström

Forskare

+46 10 516 65 33

Läs mer om Lina

Kontakta Lina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Berättelse

Nytt läkemedel kan bli en hjälp mot neurologisk störning

När ett läkemedel ska tas fram krävs inte bara att en aktiv substans utvecklats – det ska även till en effektiv läkemedelsberedning, så att ämnet kan tas upp av kroppen på rätt sätt. RISE samarbetar med läkemedelsbolaget Umecrine …
Berättelse

Europeiskt samarbete snabbar på ny antibiotika

Antibiotikaresistens är ett stort folkhälsohot globalt, och infektioner orsakade av resistenta bakterier ökar. Detta innebär både förlorade människoliv och stora kostnader; bara inom EU har kostnaderna uppskattats till cirka 1,5 m…
Berättelse

Vanlig jäst blir biobaserat trälim

Helt vanlig bakjäst har egenskaper som gör att det kan fungera som ett biobaserat trälim. Det har forskare på RISE visat.

Projektresultat POPFREE Ski Goes Global

Projektet POPFREE Ski Goes Global syftade till att bana väg för minskad användning av PFAS i skidvalla inom skidåkning, på internationell tävlingsnivå.
Projekt

FORMAMP - Innovativ Nanoformulering av Antimikrobiella Peptider

Kraftiga användning av antibiotika under de senaste årtiondena har lett till att bakterier har utvecklat resistens vilket har orsakat spridning av livshotande sjukdomar. Inom FORMAMP har nanoteknologi i kombination med antimikrobi…
Berättelse

Mireca och RISE skalar upp läkemedel som bromsar celldöd

Ärftliga sjukdomar på näthinnan är den vanligaste orsaken till allvarliga synskador bland personer i arbetsför ålder. I Sverige finns i dag cirka 5 000 personer som lever med en sjukdom av det här slaget, och världen över drabbas …
Område

Life Science

Världen står inför samhällsrelaterade hälsoutmaningar såsom pandemier, demografiska förändringar, antibiotikaresistens och ojämlik vård. I Europa år 2024 kommer personer över 65 år att vara fler än de under 15 år, och år 2060 förv…
Projekt

Ett mikro-algbiorefinaderi

D-Factory demonstrerde hur ett hållbart biorefineri för (mikro) alger kan designas. Studien baserades på odling och upparbetning av algen Dunaliella salina. Genom att fraktionera algbiomassan till karotenoid-isomerer, glycerol och…