Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Fiberlindning av vätgastankar

Fiberlindning är en effektiv och repeterbar metod för tillverkning av kompositer i industriell skala. Fiberlindning används för tillverkning av ihåliga produkter såsom tankar, rör och tryckkärl.

Vid den vanligaste varianten av fiberlindning så placeras fibern på ett roterande dorn med hjälp av en släde. Lindningsvinkeln styrs av slädens hastighet längst dornet, samt dornets rotationshastighet. Fibern kan innan lindning impregneras med ett harts, men även lindning av torr fiber förekommer. Alla typer av kontinuerlig fiber kan användas t.ex. naturfiberkompositer, glasfiber och kolfiber. De harts som används är härdplaster så som polyester, vinylester och epoxi. Produkter som tillverkas med hjälp av fiberlindning får en mycket hög fiberhalt och därmed bra mekaniska egenskaper  

På RISE jobbar vi med utveckling av fiberlindningsprocessen, från simulering av fiberlindningsprocessen med hjälp av CADWIND till utveckling av produkter. Detta expertisområde är ett viktigt verktyg i vår satsning inom vätgasområdet där fiberlindning är identifierad som en lämplig tillverkningsteknik för exempelvis tankar.  

Med hjälp av CADWIND kan vi beräkna fiberlindningsparametrar för en given geometri. Programmet genererar den kod som senare används vid tillverkning av den valda produkten. Laminatstrukturen kan också exporteras till finita elementberäkningar av de mekaniska egenskaperna. Så med hjälp av CADWIND kan vi optimera fiberlindningsprocessen, optimera materialåtgången och tillverkningstiden.  

Fiberlindningsutrustningen består av en 4-axlig Josef Baer med max dorndiameter på 550 mm och en max lindningslängd på 1250 mm. Härdningen sker i en programmerbar ugn med måtten (lxbxh) 2300 x 1190 x 1490 mm.  

Mer information

För mer information, hör av dig till kontaktpersonen på denna sida.

Kontaktperson

Peter Mannberg

Enhetschef

+46 10 228 49 51

Läs mer om Peter

Kontakta Peter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.