Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Elmarknader och nätreglering

Elektrifieringen och omställningen av energisystemet ger upphov till stora utmaningar, inte minst när det gäller elmarknadens utformning och funktion. RISE bidrar med expertis och forskningskompetens för att utforma framtidens elmarknad och analysera affärsmöjligheter.

Omställningen av energisystemet utgör en av de stora utmaningarna för att uppnå ett hållbart samhälle. Utbyggnaden av förnybar elproduktion och en ökad elektrifiering av bland annat transport- och industrisektorn gör att elkraftsystemet förutspås spela en än mer central roll i framtidens energisystem. Förutsättningarna för denna utveckling avgörs till stor del av marknadens utformning och funktion, vilket pekas ut som en central forsknings- och utvecklingsfråga i bland annat färdplaner som Fossilfritt Sverige tagit fram.

RISE erbjuder expertis och forskningskompetens om elmarknader, till exempel rörande marknadsdesign, nätreglering och elhandel. Vår kompetens och analysförmåga går att tillämpa för en rad frågeställningar och områden, såsom samhällsekonomiska analyser för utformning av regelverk och marknader, och analyser av affärsmöjligheter för olika marknadsaktörer under olika elmarknadsscenarier.

Yelena Vardanyan

Kontaktperson

Yelena Vardanyan

Forskare

+46 10 516 67 07

Läs mer om Yelena

Kontakta Yelena
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.