Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Drönare och drönartillämpningar

Vi ser idag en mängd tillämpningar där drönare används för både rekreations- och professionella syften. På RISE utvecklar vi såväl mjukvarulager som olika applikationer till olika ändamål.

I de flesta fall är dagens drönare utrustade med kamera för dokumentation, och de har en operatör som ständigt övervakar och/eller styr drönaren manuellt. I många fall är detta ett utmärkt system, men det finns tillfällen då en vanlig kamera inte kan mäta det som är av intresse, eller så kan objektet som ska undersökas vara svårtillgängligt eller långt bort. Då krävs ett drönarsystem som kan utrustas med andra lämpliga sensorer, och som har förmågan till autonom styrning på ett säkert sätt.

Vi på RISE designar lämpliga drönarsystem för olika tillämpningar, och vi bygger också prototyper och genomför mätningar. Vi är även experter på gällande och kommande regelverk för att säkerställa att de framtagna lösningarna både fungerar tekniskt och kan användas i verkligheten i enlighet med gällande lagar och regler.

Vi utvecklar ett mjukvarulager som vi kallar för Drone Safety System (DSS). Genom detta bygger vi olika applikationer efter specifika behov. De senaste applikationerna vi tagit fram är

  • Karakterisering av grödor genom mätningar på åker med hyperspektral kamera.
drönarleverans
  • Varuleverans med autonom flygning utanför synhåll.
  • 3D-avbildning av objekt i brottsplats.

Vi studerar även hur svärmar av drönare kan samverka, och hur en operatör ska kunna leda en stor mängd samverkande drönare, och utan att själv förlora förståelsen för vad svärmen gör kunna utnyttja dess förmåga att själva fatta beslut. Vi driver även en testbädd för drönare.

Martin Holmberg

Kontaktperson

Martin Holmberg

Tf Enhetschef

Läs mer om Martin

Kontakta Martin

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.