Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Digital policy

Behovet av ett mer strukturerat arbete kring digitalisering och policy har ökat. Vår expertis är att utveckla digital policy utifrån vår förmåga att göra en tvärdisciplinär analys, inom teknik, affär och juridik, och att vi anpassar agil utveckling till den faktiska situationen.

Vår verksamhet spänner över hur digitaliseringen påverkar interaktionen mellan människa och maskin, till exempel i relation till EUs maskindirektiv och riktlinjer för AI, till affärsutvecklingen kring datadelning i processindustrin. Det kan också handla om digital identitet, hur smarta etiketter kan skapa nya avtalsmöjligheter och vikten av spårbarhet utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Ett centralt område är internationella trender. Där är EU:s nya direktiv kring plattformar, AI och maskiner konkreta exempel på hur ny policy påverkar möjligheten för digitalisering inom industri såväl som start-ups eller offentlig sektor. Det kan handla om smarta system inom sjukvården och skolan eller vad som gäller när man uppdaterar en modell eller algoritm på en plattform eller maskin.

En återkommande frågeställning är vem som äger rätten till tjänster som utvecklas utifrån data från olika aktörer. Det kan vara en sensorleverantör som vill ha en egen affär på den insamlade datan eller en maskintillverkare som vet temperaturen men inte affären kring den. Vi vet inte alltid svaret i förväg men genom vårt gemensamma arbete hittar vi en väg framåt.

Vi arbetar utifrån de olika intressenternas behov, såsom myndigheter och företag, för att hitta gemensamma strategier framåt. Det gör vi genom att bidra med vår egen expertis inom digital teknik, design, affärsmodeller och policyutveckling där vi anpassar agil utveckling för den faktiska situationen. Tillsammans identifierar och realiserar vi lösningar med utgångspunkt i den situation som våra partners är i, deras olika mål och interna drivkrafter, också när det kan finnas en motsättning mellan dessa. Det gör vi genom att erbjuda en neutral mötesplats där deltagare från näringsliv, akademi, myndigheter m.fl. kan träffas och diskutera utifrån sina egna mål och processer. 

Susanne Stenberg

Kontaktperson

Susanne Stenberg

Senior Forskare/Rättslig expert

+46 73 398 73 41

Läs mer om Susanne

Kontakta Susanne
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Håkan Burden

Senior forskare

+46 73 052 02 29

Läs mer om Håkan

Kontakta Håkan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.