Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Sensorer för mätning av biologiska och kemiska parametrar

RISE tillhandahåller expertis inom utveckling av sensorer och sensorsystem för applikationer så som medicinsk diagnostik, hälsovård, bioteknologisk processindustri, livsmedelskvalitet, djurvård, lantbruk, vatten och miljöövervakning. Vi har lång erfarenhet av hela kedjan från provpreparering, mikrofluidik, ytfunktionalisering till sensorteknik för utveckling av biosensorer och kemiska sensorer.

För specifik detektion av biologiska och kemiska ämnen krävs ofta specifikt funktionaliserade sensorytor, vilket vi har lång erfarenhet av och kompetens inom när det gäller många olika sorters ytor. Det innebär att vi har stor kompetens rörande optimerad inbindning av antikroppar, aptamerer, affibodies och bioresponsiva polymerer till olika ytor, men även minimering av ospecifik inbindning till den funktionaliserade ytan. Vi har även kompetens och utrustning för att studera kinetik vid inbindning.

Några exempel på vad vi har utvecklat sensorsystem för är; detektion av läkemedelsrester i vatten, pH i vommen på kor, snabb och billig Point-of-care detektion av tuberkulosbakterier i sputum-prov från patienter, aflatoxin i mjölk, e-coli i dricksvatten och bioaktiva substanser från olika havet.

Vi har dessutom kompetens att sätta ihop flödessystem där allt ifrån provinsamling till resultat är automatiserat och kopplat till trådlös dataöverföring. Det resultatet kan var allt från ett värde till en enkel röd lampa som lyser om ett satt gränsvärde överskrids. Det innebär att vi även har kompetens att utforma lämplig provpreparering inför detektion på sensorn.

Några exempel på avkänningsprinciper vi använder bygger på elektrokemi så som impedansspektrometri, dynamisk magnetisk susceptometri, magnetoelastisk resonans, fluorescence och ytplasmonresonans. Vi har även lång erfarenhet av att använda nano- och micropartiklar så som guldpartiklar, fluorescenta partiklar (tex. Quantum Dots), MIPs (molecular imprinted polymers) och magnetiska partiklar.

Kristina Fogel

Kontaktperson

Kristina Fogel

Projektledare

Läs mer om Kristina

Kontakta Kristina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.