Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bärbara sensorer i smarta textilier

Bärbara, kroppsnära sensorer kan beskrivas som smarta elektroniska mätenheter som bärs på kroppen som en extra utrustning eller som en del av kläderna. Inbyggda sensorer, som till exempel accelerometrar, gyroskop, magnetometrar, puls- och fuktsensorer, kan användas för kontinuerlig övervakning av fysiologiska och rörelserelaterade parametrar.

Användningen av bärbara och kroppsnära sensorer i kliniska tillämpningar har potential att förbättra diagnosen och möjliggöra kontinuerlig övervakning av sjukdomsutvecklingen och därmed individualisera behandlingen.

Inom RISE finns expertis inom sensorutveckling, signalbehandling, AI och maskininlärning för applikationer som till exempel medicinsk diagnostik och sjukvård. Vi har erfarenhet av att designa, utveckla och integrera multimodala sensorsystem i klädesplagg med avancerad signalbehandling och sensorfusion. Genom att utnyttja textilen själv som en aktiv komponent kan man komma runt de signalproblem som brukar uppstå i gränssnittet mellan sensor och patient utan att tumma på plaggets komfort. Inom RISE finns kompetens inom följande områden:

  • Sensorutveckling och elektronikutveckling
  • Lösningar för tvättbar elektronik
  • Datainsamling
  • Signalbehandling
  • Filter-design
  • AI, maskininlärning and mönsterigenkänning

 

Ett exempel på vad vi har utvecklat är en sensortröja som mäter både patientens rörelse samt flera fysiologiska parametrar, såsom puls, hjärtfrekvensvariabilitet, elektrodermal aktivitet och förändring i blodtryck. Tröjan används i första hand för diagnostiska ändamål och för att övervaka sjukdomsförlopp hos patienter som lider av epilepsi, Parkinsons eller stroke.

En av de stora fördelarna med ett klädesplagg som har integrerade sensorer är att vi kan vara säkerställa sensorernas position på kroppen över längre tid. Det har också visat sig från arbetet med vår fokusgrupp att patienter inte ser sensortröjan som ett stigma, vilket kan vara fallet när du går runt med två eller tre synliga mätenheter. Data från noggranna mätningar kunde samlas in hemma i det egna hemmet, snarare än att patienten måste vara begränsade till ett sjukhus i ett par veckor. Tröjan är enkel att använda och kan tvättas i 40 grader C i en vanlig tvättmaskin.

Christian Jonasson

Kontaktperson

Christian Jonasson

Senior scientist

+46 10 228 41 53

Läs mer om Christian

Kontakta Christian
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.