Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Arkivbeständighet för skrivmateriel

När man pratar om arkivbeständiga handlingar menar man handlingar som kan förvaras i skyddade miljöer under flera hundra år. Beständighet kan definieras som förmågan att under lång tid förbli oförändrad i kemiskt och fysikaliskt avseende. Naturligtvis åldras allt material men beständigt material är funktionsdugligt under lång tid. Utvärdering av långtidsegenskaper är en av våra specialiteter och accelererad åldring är ett ovärderligt hjälpmedel vid utvärdering av beständighet.

Certifiering

När myndigheter framställer dokument som skall bevaras måste de använda materiel som uppfyller kraven i Riksarkivets föreskrifter. Det enklaste sättet för en myndighet att verifiera att rätt materiel används är att välja certifierade produkter. Certifierade produkter för framställning av dokument som skall bevaras finns listade, se länk till höger på sidan.

RISE är ett ackrediterat bolag som både utför provning och utfärdar certifikat, bland annat vid överensstämmelse med Riksarkivets föreskrifter (RA-FS 2006:4) för arkivbeständiga skrivmateriel.

Provning

Våra experter utför provning, utvärdering och certifiering av arkivbeständighet av skrivmateriel i enlighet med internationella och nationella standarder och andra specifikationer. Ljusbeständighet, värmebeständighet vattenbeständighet, åldringsbeständighet, tendens till skriftöverföring, resistens mot nötning och mekaniska egenskaper testas och utvärderas bland annat.

Produkter som kan certifieras

  • Bläck till bläckstråleskrivare
  • Skrivare (laser-, multifunktionsskrivare)
  • Pennor
  • Stämpelfärger
  • Papper
  • Aktomslag
  • Arkivboxar

Kontaktperson

Sammie Dang

Ingenjör

+46 10 516 54 53

Läs mer om Sammie

Kontakta Sammie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.