Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Användarcentrerad cirkulär design

Med användarcentrerad cirkulär design kan produkter och tjänster anpassas för att användare enkelt ska kunna cirkulera resurser i en cirkulär ekonomi.

I en cirkulär ekonomi behöver produkter och resurser cirkulera mellan användare och användningstillfällen. Användare av produkter, såväl privatpersoner som personer i organisationer, behöver på olika sätt delta i cirkulerandet. Hur användaren gör det kan se olika ut. Med andra ord så finns det olika sätt att konsumera cirkulärt på. När en användare behöver en produkt kan hen välja att hyra eller låna en produkt i stället för att köpa, eller välja att köpa i andra hand. När en användare inte längre använder produkten kan hen se till att någon annan får nytta av den antingen genom att tillfälligt hyra ut eller låna ut den eller genom att sälja eller skänka bort den. På så sätt kan användare bidra till att produkter – och resurserna som finns i dem – cirkulerar.

Hur kan användarcentrerad design stödja cirkulär konsumtion?

Idag är cirkulär konsumtion ofta besvärlig. När en användare behöver något kan det vara krångligare att förstå hyresavtal och mer tidsödande att hitta en passande produkt att återanvända än det skulle vara att köpa nytt. När användandet är klart kan det vara besvärligt både att sälja och skänka bort varor. Allt detta bidrar till att den linjära konsumtionen fortfarande dominerar. Med användarcentrerade metoder och strategier för cirkulär design kan vi istället skapa produkter och tjänster som bidrar till konkurrenskraft hos de cirkulära erbjudandena. Till exempel kan det bli lättare att hitta produkter som passar om produkter designas för att vara flexibla och anpassningsbara. Det kan kännas tryggare att sälja vidare tekniska produkter om privat information i dem enkelt kan raderas. Dessutom kan cirkulär konsumtion kännas både roligare och mer meningsfull om den återanvända produkten förmedlar något om sin historia.

Hur kan RISE bidra till attraktiva cirkulära erbjudanden?

På RISE kan vi bidra med kompetens inom design av attraktiva cirkulära produkter och tjänster. När vi gör det använder vi oss av strategier för användarcentrerad cirkulär design. Exempel på designstrategier är att göra produkter lätta att transportera mellan användare, att skapa funktioner som gör det möjligt att nollställa produkter inför vidareförsäljning och att underlätta för användaren att emotionellt lösgöra sig från favoritprodukter som inte längre används. Vi kan också utforska användarnas utmaningar i relation till olika typer av produkter eller tjänster och använda den kunskapen som bas för nya cirkulära lösningar. Med vårt användarcentrerade arbetssätt kan vi bidra till cirkulära erbjudanden som är mer attraktiva än linjära erbjudanden och på så sätt accelerera övergången till en cirkulär ekonomi.

 

Mer information

Läs mer om användarcentrerad cirkulär design och Use2Use, ett användbart designverktyg på https://www.use2use.se

Anneli Selvefors

Kontaktperson

Anneli Selvefors

Senior forskare

+46 73 356 09 84

Läs mer om Anneli

Kontakta Anneli
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Sara Renström

Kontaktperson

Sara Renström

Senior Forskare

+46 10 228 42 14

Läs mer om Sara

Kontakta Sara
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.