Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

3R-Förfina i Fokus på Kemisk och farmaceutisk toxikologis in-vivo avdelning

Lämplig boendemiljö, hantering och träning av laboratoriegnagare minskar stress hos både djur och personal. Vår djuravdelning har vunnit internationella priser för vårt banbrytande arbetssätt med förfinade hanteringstekniker.

GLP toxikologiska studier

Den 1 januari 2019 tog RISE över Swetox (Karolinska Institutet) in-vivo avdelning. Kemisk och farmaceutisk toxikologi, erbjuder kompletta säkerhetsbedömningar för att ta fram nya läkemedel och kemikalier. Vi är ett GLP-certifierat laboratorium och kan erbjuda toxikologiska studier som möter myndighetskraven för att stödja utvecklingen av läkemedelskandidater inför kliniska studier i människa.


Hantering, träning och djurhållning av möss på RISE.

Varsam hantering och respekt för individen

Sedan 2015 har personalen som jobbar med djuren aktivt arbetat med att förbättra välfärden för möss och råttor i toxikologiska studier för att minska stress och rädsla hos djuren. Genom varsam hantering och träning med respekt för individen har vi minskat stressrelaterade beteenden, och vi har visat att samarbete och social kontakt mellan försöksdjur och forskare är möjlig under experimentella procedurer.


Hantering, träning och djurhållning av råttor på RISE.

Utmärkelser och uppmärksamhet

Detta arbete har presenterats i Sverige, Schweiz, Danmark, England, Tjeckien och Grekland samt globalt via Skype. Arbetet har belönats med följande utmärkelser;

EPAA Refinement Prize 2017.

FELASA 40 Years Anniversary Technical Award 2018.

Filmmaterial nu tillgängligt

Sedan vi började presentera vårt arbete 2016 får vi återkommande frågor om att lära sig mer om vårt arbetssätt och ta del av videoklippen vi visar i våra presentationer. Med anledning av detta sökte vi 2019 stöd från Torvald and Britta Gahlins stiftelse för att ta fram videobaserat utbildningsmaterial.

Vi kan nu stolt visa upp våra första två filmer som visar hur vi huserar, hanterar och tränar våra råttor och möss på vår in-vivoavdelning på RISE i Sverige.

Kontaktinformation: Vänligen skicka frågor och funderingar till: 3r.refinement@ri.se


Kontaktperson

Björn Platzack

Enhetschef

Läs mer om Björn

Kontakta Björn

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

3r Refinement

Skicka meddelande

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.