Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

3R - RISE har fokus på djurens välfärd

Lämplig boendemiljö, hantering och träning av laboratoriegnagare minskar stress hos både djur och personal. Vår djuravdelning har vunnit internationella priser för vårt banbrytande arbetssätt med förfinade hanteringstekniker. En djurstudie hos RISE minimerar risken för att stressrelaterat beteenden påverkar resultaten i din studie.

Hantering, träning och djurhållning av råttor på RISE.

3R, GLP och toxikologiska djurstudier

Vår kunskap, arbetsmetoder och innovationer för djuren och deras välfärd är världsledande. Vi är ett GLP-certifierat laboratorium och kan erbjuda toxikologiska djurstudier som möter myndighetskraven för att stödja utvecklingen av läkemedelskandidater inför kliniska studier i människa. Träning inför tester ger lugna och trygga djur. Det påverkar in life-försöken positivt på flera sätt. Till exempel kan eventuella fysiska avvikelser och beteendeförändringar lättare att upptäckas. Det minskar risken för stressrelaterade misstag och skador på både människor och djur. Därmed kan vi göra en tillförlitligare tolkning och säkrare utvärdering av din testsubstans. Med våra arbetstekniker och effektivitet kan detta uppnås med endast några kortare träningspass innan studiestart. 

Hantering, träning och djurhållning av möss på RISE.

Varsam hantering och respekt för individen

RISE arbetar aktivt med att förbättra välfärden för möss och råttor i våra studier för att minska stress och rädsla hos djuren. Genom varsam hantering och träning med respekt för individen har vi minskat stressrelaterade beteenden, och vi har visat att samarbete och social kontakt mellan försöksdjur och personal är möjlig under experimentella procedurer. De övre filmerna visar hur vi på vår in vivo-avdelning på RISE huserar, hanterar och tränar våra råttor och möss inför studier.

Filmmaterial 

Eftersom vi återkommande får frågor om att lära sig mer om vårt arbetssätt har vi tagit fram videobaserat utbildningsmaterial som du kan använda i din försöksdjursverksamhet. Filmen är 55 minuter lång. Filmen visar hur vi på RISE arbetar inför och under våra djurstudier. Vi hoppas den ger dig och dina kollegor inspiration och stöd till att utvecklas i djurförsöksarbetet för djurens bästa. 

55-min video om djurhantering på RISE
Våra innovationer för en berikad miljö.

Utmärkelser och uppmärksamhet

Vårt försöksdjursarbete för ett ökat välbefinnande har presenterats och uppmärksammats nationellt och internationellt. Sedan 2015 har vi regelbundet delat med oss av vår kompetens och blivit inbjudna som talare på kongresser, konferenser och workshops. Vi är stolta över att ha belönats med följande utmärkelser:

  • Första pris i Janet Wood Innovation Award 2020
  • Första pris i Tecniplast Welfare Challenge 2020
  • FELASA 40 Years Anniversary Technical Award 2018
  • EPAA Refinement Prize 2017

Utbildning och praktik

Vi delar gärna med oss av vår erfarenhet och kompetens inom 3R till dig och dina kollegor. Utöver filmen erbjuder vi även webbseminarier och skräddarsydda kurser som kan ske på plats i vår verksamhet eller digitalt. Kontakta oss och berätta vad du behöver hjälp med.

Kontakt

3R – Replace, Reduce, Refine

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.