Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Framtidens livsmedel är både hållbara och hälsosamma

+ Visa mer

Det här gör rise inom livsmedel

Berättelse

Äldre behöver mer näringsrik mat

Läs mer

Undernäring hos gamla människor är ett växande problem och en av orsakerna är svårigheter att tugga och svälja. RISE utvecklar nu mat som ska passa äldre.

Berättelse

Fiskfoder av trä kan lösa överfisket

Läs mer

Fisken du äter till middag har också ätit fisk till middag. Men eftersom våra hav snart är överfiskade behövs andra alternativ istället för att använda fisk i fodret. Ett nytt sätt är att tillverka fiskfoder av trä.

Berättelse

Deras samarbete startade på Food Venture & Partnering Days

Läs mer

Food Venture & Partnering Days är en arena där startup-bolag, livsmedelsindustri, framgångsrika entreprenörer, experter, investerare och affärsänglar inom livsmedelsbranschen samlas för att hitta möjliga samarbeten. Två aktörer som hittade varandra via evenemanget är IBM och startup-bolaget IQ Chef. För dem ledde mötet till ett samarbete som innebar att IQ Chef tog klivet in i IBMs globala entreprenörsprogram.

Berättelse

Inga kemikalier i maten, tack!

Läs mer

Hur reagerar ett livsmedel med materialen i en förpackning? Eller med stålet på en kniv, plasten i en skärbräda eller tallriken som maten ska serveras på? Normpack, som drivs av RISE, hjälper företag med tester, rådgivning och att hålla koll på lagar och regler.

Berättelse

3D-skrivare istället för kock

Läs mer

Forskare på RISE arbetar med att ta fram god och tilltalande mat för en åldrande befolkning, bland annat genom att använda 3D-teknik. I framtiden kanske kocken på våra äldreboenden är en 3D-skrivare.

Berättelse

Lika rent men bättre för miljön

Läs mer

Nya rengöringsprodukter måste vara miljövänliga samtidigt som de inte förlorar egenskapen att  göra rent. Kombinationen är ibland en utmaning men inom testbädden Cleaning Innovation arbetar forskarna ur flera perspektiv. Kort och gott, här kan man allt om rengöring!

Berättelse

Korven som växer i havet

Läs mer

Den proteinrika musslan börjar leta sig in i vardagsmaten. Det västkustbaserade företaget Musselfeed har utvecklat klimatsmart musselkorv tillsammans med RISE.

Berättelse

Sjömat – för en mer hållbar matförsörjning

Läs mer

Hur världens växande befolkning skall förses med mat på ett hållbart sätt är en global utmaning. Mat från sjö och hav, sjömat eller marina livsmedel, är i jämförelse med andra animaliska livsmedel ofta mer hållbara. Kristineberg Marine Research and Innovation Centre är en del i arbetet med att stödja utvecklingen och framtagandet av nya innovativa marina livsmedel.

Utbildning

Kurser och utbildningar inom livsmedel

Visa utbildningar
Berättelse

Grunden för en klimatsmartare matkonsumtion

Läs mer

Vad har våra val för effekt på klimatet? Det är i dag självklart för många att fråga sig inför ett köp – och kraven på att kunna redovisa det ökar från kunderna. RISE Klimatdatabas har svaren på frågorna om mat.

Berättelse

Framgångsprojekt kan minska sjukdomar och matsvinn

Läs mer

Bakterier som samlas och sprids till mat och dryck i livsmedelsindustrin kan leda till att mängder av mat måste återkallas. Men det går att göra livsmedelshanteringen säkrare och dessutom snällare mot miljön, visar analyser som RISE genomfört på uppdrag av SKF.

Berättelse

Mer förpackning ger mindre matsvinn

Läs mer

Matsvinn är en global utmaning. Av all mat som produceras förstörs eller slängs upp emot 50 procent. Enligt Naturvårdsverket slängs årligen cirka en miljon ton mat i Sverige och det är hushållen som står för största delen. Smartare förpackningar och mer förpackningsmaterial skulle kunna minska matsvinnet och därmed miljöpåverkan.

Se fler berättelser

Visa alla

Projekt inom livsmedel

Projekt

Minskade miljöeffekter vid användning av kemiska växtskyddsmedel

Läs mer
Projekt

Saltreduktion i livsmedel för förbättrad folkhälsa

Läs mer
Projekt

Miljöutvärderingar av fiske

Läs mer

Hitta fler projekt

Visa alla
Ulf Sonesson

Kontakt

Ulf Sonesson

Forskningschef

+46 10 516 66 17
ulf.sonesson@ri.se

Läs mer om Ulf