Almedalsveckan – tisdag 24 juni
Nedan finner ni de programpunkter under tisdagen där medarbetare från RISE medverkar.
08:30-09:15
Säker innovation – så kan vi göra det vi aldrig gjort på ett säkert sätt
Turbulenta tider ställer stora krav på förnyelse och transformation, såväl i offentlig verksamhet som i civilsamhälle och näringsliv. Innovation sker i mellanrummen mellan organisationer och behöver ske på ett säkert sätt, med stor förmåga till innovation. Hur åstadkommer vi det?
Medverkande från RISE:


08:30-09:15
Rättvis IoT – uppkopplade system och maktförskjutning
Uppkopplade tekniska system skapar möjligheter men också risker för maktförskjutning. Vissa vinner och andra förlorar på digitaliseringen. Hur ser vi till att sakernas internet (IoT) skapar inkludering, transparens och jämlikhet – i stället för det motsatta?
Medverkande från RISE:

09:00-09:45
Sveriges cybersäkerhet – så stärker vi den gemensamma förmågan
IT-attacker och påverkansoperationer tillhör vardagen. Företag, myndigheter och organisationer har ett akut behov av att skaffa en bild av sitt nuläge och ta konkreta steg mot ökad cybersäkerhet. Kunskapen om hur vi stärker svensk cybersäkerhet finns, men hur får vi det att hända nu?
Medverkande från RISE:

09:00-10:00
Kan ett nytt sjukhus klimatanpassas genom en stomme i trä?
Sedan 1994 har mer och fler byggnader fått stomme, fasad och interiör av trä som bidrar till sänkta CO2 utsläpp och en kolsänka under byggnadens livstid. Denna förändring har slagit igenom väl inom flerbostadshus, kontor till andra offentliga byggnader men inte sjukhus. Går det att ställa om ?
Medverkande från RISE:

09:30-10:15
Så stärker vi samhällets digitala resiliens i turbulenta tider
I en värld där digitala hot ökar behöver samhället stärka sin motståndskraft mot informationspåverkan, hybrida hot och cyberattacker. Digital resiliens är avgörande för att säkra både vardagsliv och samhällsfunktioner i fred, kris och krig.
Medverkande från RISE:

11:00-11:45
Prepare Sweden – en satsning på den nationella förmågan att hantera kriser
I totalförsvarspropositionen pekas försörjningsberedskap ut som en viktig del i att återuppbygga totalförsvaret. Hur kan vi öka Sveriges förmåga att hantera kriser, med fokus på samhällsviktiga varor och tjänster, och samtidigt bidra till en produktionsomställning?
Medverkande från RISE:

11:00-12:00
Lägesavstämning: försvarsinnovation
Förmågan att snabbt omsätta nya idéer och ny teknik till operativ förmåga är avgörande för att stärka Sveriges totalförsvar. Faktum är att en innovation inte är en innovation förrän den faktiskt tillämpas i verksamheten. Men hur långt har vi kommit?
Medverkande från RISE:

11:30-12:15
Leda och organisera för förnyelse och transformation
I en tid av snabb samhällsförändring står offentliga verksamheter inför utmaningen att förnya och transformera sina processer för att möta medborgarnas behov. Framtidsfokuserat ledarskap och organisering är avgörande för att driva denna utveckling och säkerställa hållbara och innovativa lösningar.
Medverkande från RISE:

11:55-13:00
Hur skall kommuner finansiera sin klimatomställning genom Twin Transition?
Klimatomställningen är en existentiell nödvändighet, och kommuner måste ta ett tydligt ägarskap. Trots Sveriges historiska styrka går omställningen för långsamt. En avgörande utmaning som ännu saknar lösning är finansieringen – hur ska vi säkerställa resurser för en hållbar framtid?
Medverkande från RISE:

12:40-13:35
Hur tjänar vi pengar på social hållbarhet i bostadsbranschen?
Satsningar på social hållbarhet inom bostadssektorn är ofta svåra att mäta och därmed att prioritera och att försvara ekonomiskt. Lyckas vi skapa mätbarhet och visa på satsningar som går att räkna hem ekonomiskt skapas stora vinster – för bolagen och samhället?
Medverkande från RISE:


13:00-13:45
Hur kan vi öka Sveriges och Europas tekniska suveränitet?
Omställningen mot minskat fossilberoende och Sveriges behov av försörjningsberedskap påverkar näringslivet och den tillverkande industrin. Ökade hinder för globalt handels-, forsknings- och innovationssamarbete ställer krav på ökad teknologisk suveränitet i Europa.
Teknikinfrastrukturer, eller test- och demoanläggningar, är avgörande för att ta innovationer från idé till industrialisering. Här samlas akademi, näringsliv och institut för att stärka svensk konkurrenskraft. Utvecklingen inom till exempel batterivärdekedjan och bioekonomin visar på behovet av öppna och oberoende teknikinfrastrukturer för forskning, utveckling och marknadsinträde. Ett viktigt steg på vägen mot teknologisk suveränitet är upprättandet av en europeisk och nationell strategi för teknikinfrastrukturer.
Medverkande från RISE:

14:00-14:45
Innovation för matens framtid - dags att samla Sverige
I en tid av stor osäkerhet är det avgörande att säkra Sveriges livsmedelsberedskap. Därför krävs ett innovativt och hållbart matsystem rustat för kris. Under detta panelsamtal möts representanter från näringslivet, samhället och forskningen för att diskutera hur vi kan gå från ord till handling. Med utgångspunkt i Livsmedelsstrategi 2.0 fokuserar samtalet på hur samverkan kan stärka innovationssystemet för att öka både livsmedelsberedskapen och exporten.


14:00-15:00
Att leda i en tid av osäkerhet
I en tid av globala kriser, snabb teknologisk utveckling och ökande polarisering ställs nya krav på ledarskap. Hur bygger vi organisationer som inte bara hanterar osäkerhet – utan som växer genom den?

14:40-15:20
Cybersäkert ledarskap i det digitala landskapet
Det krävs nya förmågor av organisationsledare för att leda cybersäkerhetsarbete under kris och höjd beredskap: att leda multiprofessionella teams, att ha en reaktionssnabbhet och kunna ta beslut samt att förstå såväl traditionell rätt och modern soft law.
16:00-17:00
Cybersäker samverkan – så stärker vi digital motståndskraft i offentlig och privat sektor
Hur skapar vi en mer effektiv samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor och samhällsviktig infrastruktur för att stärka Sveriges motståndskraft mot cyberhot?
16:00-17:00
Innovation, kultur eller teknik – vem vill stötta svensk spelindustri?
Kulturella och kreativa branscher lyfts som en svensk basnäring, men samtidigt görs nedskärningar på utbildning och inkubatorer. Hur skapar vi rätt förutsättningar för inkubation och innovation för att den svenska spelbranschen ska kunna förbli globalt konkurrenskraftig?
Medverkande från RISE:

