Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Full fart mot ett fluorfritt Vasalopp

01 mars 2019, 13:41

Många Vasaloppsåkare skulle gärna åka med fluorfri valla, om man bara visste att alla andra också gjorde det. Det visar en undersökning som det statliga forskningsinstitutet RISE gjort i samarbete med andra aktörer inom projektet POPFREE. Projektets mål är att fasa ut de hälso- och miljöfarliga högfluorerade ämnena i konsumentprodukter, däribland skidvalla.

Högflourerade ämnen, så kallade PFAS (Per- and Polyfluorinated Alkyl Substances), används i många konsumentprodukter på grund av sin förmåga att stöta bort vatten, smuts och fett. Men de är mycket svåra att bryta ner och samlas därför i naturen och utgör en stor miljö- och hälsorisk. Förhöjda nivåer av PFAS har uppmätts i 144 svenska kommuners vatten.

Under Vasaloppsveckan går RISE Research Institutes of Sweden med partners i POPFREE ut och informerar om sitt arbete och riskerna med högfluorerade ämnen. Man har en monter i Mora där man också berättar för Vasaloppsåkarna om de alternativ som finns. Vasaloppet, som är en partner, har redan tagit flera steg mot fluorfritt. I år har man tagit bort alla glidvallor som innehåller fluorämnen från den officiella vallaservicen.

- Jag ska själv åka Vasaloppet på fluorfria valla på söndag, berättar Lisa Skedung från RISE som arbetar i projektet. Lisa siktar på en tid under sju timmar, men framför allt på att öka medvetenheten om att man kan åka utan glidvalla med fluorämnen.

- Den enkätundersökning vi gjorde bland Vasaloppsåkare visade oss att det finns goda förutsättningar att skapa förändring. Många vill bidra till en bättre miljö och minskade hälsorisker. Under våren ska vi göra en större undersökning med fokus på elitåkare och professionella vallare. Vårt mål är att få fram glidvallor som helt kan ersätta fluorbaserade glidvallor, även på den yttersta elitnivån, säger Lisa Skedung.

Målet med projektet är att främja användning av fluorfria produkter. Man arbetar dels för att i samarbete med tillverkare hitta lika bra alternativ, men också med att skapa en medvetenhet och efterfrågan hos konsumenterna. Tanken är att Sverige ska ligga i spets och utveckla produkter för en global marknad.

Joel Svedlund från Peak Innovation som är en part i projektet, ser att det nu sker flera förändringar i branschen.

- Vasaloppets initiativ att ta bort fluorvallan i sin egen vallaservice ligger helt rätt i tiden. I Norge har man tagit ett nationellt beslut för fluorfria barn- och ungdomstävlingar och flera klubbar i Sverige gör liknande försök denna vinter. Så efterfrågan på fluorfria vallor med hög prestanda kommer att öka kraftigt de kommande åren, säger Joel Svedlund.

 

 

POPFREE är ett tvåårigt projekt som finansieras av Vinnova och driva av RISE och Peak Innovation. Mer information om POPFREE finns på www.popfree.se

 

För mer information eller intervjuer kontakta:

Christina Jönsson, RISE

08-21 31 74, christina.jonsson@ri.se