Koncernövergripande forskningsområden
AI och Data science
Tillämpad AI och data science-områden som säkerställer kompetens inom exempelvis maskininlärning, språkteknologier, autonoma system och etisk datahantering samt hållbara digitala lösningar för såväl näringsliv, offentlig sektor som människa.
Läs mer om artificiell intelligens och data science.
Blå tillväxt
Bygger kompetens för att stimulera hållbar miljö-, teknik- och tjänsteutveckling inom den maritima och marina ekonomin. Gäller exempelvis livsmedel, sjöfart, offshore och bioteknik.
Läs mer om maritimt.
Byggd miljö
Bygger kompetens att stödja näringsliv och offentlig sektor att bygga och förvalta hållbara livsmiljöer som även är robusta för framtida behov och förändringar.
Läs mer om byggd miljö.
Cirkulär omställning
Bygger kompetens som bidrar till samhällets omställning till en cirkulär ekonomi, exempelvis cirkulära affärsmodeller, hållbar konsumtion, resurssystemanalys, LCA, återbruk och återvinning.
Läs mer om cirkulär omställning.
Digital säkerhet
Bygger kompetens inom cybersäkerhet med avseende på teknisk forskning kring nya säkerhetslösningar och tekniker för risk- och incidenthantering, användarrelaterade frågor så som tekniker och policys relaterade till personlig integritet, organisatorisk forskning så som organisationskultur och motivation samt forskning på samhällsnivå rörande frågor som juridik och desinformation.
L'äs mer om cybersäkerhet.
Energi
Bygger kompetens och förmågor för omställningen till framtidens hållbara och förnybara energisystem vilket bland annat handlar om säkra, stabila och flexibla lösningar för tillförsel, omvandling, distribution lagring och användning av energi. Omfattar infrastruktur, bebyggelse, industri och transportsektor.
Läs mer om energi.
Hälsa
Bygger kompetens som möjliggör säkrare och effektivare vårdprocesser, terapier, läkemedel och medicinteknik som exempelvis infektionskontroll, precisionsmedicin och preventiv hälsa.
Läs mer om Life Science och nya terapier.
Innovationssystem
Stärker kompetens kring organisationers och företags förmåga till förnyelse och innovation. De forskar kring att ta till sig ny kunskap och tvärdisciplinära aspekter, effektivare omställningsprocesser samt kunskap om systemeffekters påverkan, och att sedan omvandla denna nya kunskap till värde genom effektiva innovationsprocesser. Målet är att öka kunders ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarhet.
Läs mer in innovationsstöd.
Komponenttillverkning
Bygger kompetens för nya resurs- och kostnadseffektiva produktionsmetoder och logistik för tillverkning av komponenter, bland annat genom digitalisering, smart tillverkning och tillverkningsmetoder för cirkularitet. Produktionsmetoder kan t.ex. innefatta formning, skärande bearbetning, additiv tillverkning, formsprutning. Sammanfogningsmetoder och montering av multikomponent system inkluderas också.
Läs mer om produktion och tillverkning samt additiv tillverkning.
Livsmedel
Säkerställer relevant kompetens för att möta behov i näringsliv, förvaltning och myndigheter. Centrala områden är hållbarhet, effektivitet och resiliens men även livsmedelsförsörjning. Livsmedel är också en del av hälsopåverkan, både kostrelaterat och produktsäkerhetsmässigt. Sam- och tvärvetenskapliga ansatser krävs för att möta de utmaningar livsmedelsystemet står inför, nationellt och globalt.
Läs mer om livsmedel.
Material
Bygger kompetens och utmanar status quo för framtida, hållbara material så som kompositer, plaster, metaller och innovationskritiska mineraler samt mer biobaserade material, med tillämpningar inom nanoteknologi, konstruktions- och byggmaterial och smarta material för användningsområden som exempelvis textiler och förpackningar. Världen är idag bara 8,6% cirkulär när det kommer till material, och om inte systemförändringar utvecklas och alla materialströmmar blir betydligt mer cirkulära kommer vi inte nå klimatmålen eller cirkulär ekonomi.
Läs mer om materialomställning, cement och betong, textil, träteknik samt massa och papper.
Processtillverkning
Bygger kompetens och förmåga för omställning till fossilfri produktion och nya resurseffektiva produktionsmetoder, processer och logistik i processrelaterad industriell miljö. Detta genom hållbar råvarutillgång och utvinning av stål, metall, mineraler och biomassa, tillämpad digitalisering, smart produktion, förädling och användning - inklusive bioraffinaderi och hållbar kemi. Produktion kan avse t.ex. stål, metall, biomassa, livsmedel, gjutgods, cement/betong.
Läs mer om kemiska processer och produkter samt bioekonomi.
Risk, säkerhet och resiliens
Bygger kompetens för att stödja näringsliv och offentlig sektor till ökad säkerhet, tillförlitlighet och resiliens. Exempel är klimatanpassning av städer och robust infrastruktur för transporter, drift och underhåll och höjd beredskap vid kris och katastrof.
Läs mer om risk och säkerhet, resurseffektiva städer och klimatanpassning.
Tjänsteforskning och digitalisering av processer
Bygger kompetens för omställning till det nya tjänstesamhället inom både industri och offentlig sektor. Detta sker genom att tillämpa tjänstelogik på värdekedjor och nya vertikaler, ofta med stöd i digitala processer och infrastruktur, och med till exempel den uppkopplade individen som målgrupp.
Läs mer om tjänsteinnovation, och digitalisering.
Transporter och mobilitet
Bygger kompetens för att stödja näringsliv och offentlig sektor i omställningen mot självkörande fordon och transporter, samt kompetens för realisering, verifiering och validering av nya lösningar, teknologier, system, processer och tjänster för hållbar mobilitet för människor och varor. Fokus på ökad säkerhet, effektivare transporter och logistik.
Läs mer om mobilitet och mobilitetstjänster.
Transportsystem
Bygger kompetens och förmåga att stödja näringsliv och offentlig sektor i omställning till ett fossilfritt och delat transportsystem. I området ingår drivlinor, komponenter, energilager och energiförsörjningssystem för laddning och tankning. Fokus på ökad säkerhet och effektiv infrastruktur i transportsystemet.
Läs mer om mobilitet och logistik och transport.