Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE startar Centrum för cybersäkerhet

02 juli 2021, 08:23

Digitaliseringen i samhället och näringslivet ökar risken för intrång i form av cyberattacker. Därför etablerar RISE nu Centrum för cybersäkerhet.

– Vi behöver stärka förmågan att skydda svenskt näringsliv och samhälle, säger Pia Sandvik, vd på RISE.

Med Centrum för cybersäkerhet vill RISE stärka den tillämpade forskningen och utveckla kompetensen inom cybersäkerhet i Sverige. Under de senaste åren har vi sett en global ökning av cyberattacker mot både kritisk infrastruktur som industri, myndigheter, slutanvändare av produkter och individer. Svensk industri och offentlig sektor har kommit långt i säkerhetsfrågan men behöver fortsätta utvecklas.

 - Både industri och offentlig sektor är i behov av en neutral partner som stöttar forskning, innovation, nätverkande och marknadsutveckling, med ett europeiskt och internationellt perspektiv, säger Pia Sandvik, vd på RISE.

RISE har en unik position för att accelerera utvecklingen inom cybersäkerhet, bland annat tack vare den innovationsnod för cybersäkerhet man driver där en stor mängd svenska företag och organisationer är medlemmar. Dessutom har RISE nyligen etablerat Cyber range, en testbädd för cybersäkerhet där storskaliga cyberattacker kan simuleras.

- RISE samlade kapacitet med bland annat Centrum för cybersäkerhet, Centrum för AI och vår testbädd i Luleå där man kan genomföra edge-experiment i ett riktig 5G-nätverk ger oss en fantastisk möjlighet att stärka svensk konkurrenskraft, säger Charlotte Karlsson, divisionschef för Digitala system på RISE.

För mer info:

Krister Jacobsson, RISE, 010-228 43 45, krister.jacobsson@ri.se