Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

RISE leder forskning för effektivisering av vattenanvändning i svenska hushåll

14 november 2023, 07:55

Den ökande bristen på vatten till följd av klimatförändringar och kapacitetsbrister i dricksvattenförsörjningssystemen har satt strålkastarljuset på behovet av att effektivisera vattenanvändningen i hushåll runt om i Sverige. För att ta itu med denna utmaning tar nu RISE ledningen i ett projekt som syftar till att implementera och utvärdera lösningar för att minska vattenanvändningen.

- ­Vatten är en av våra mest värdefulla naturresurser, och med ökande påfrestningar på våra vattenförsörjningssystem är det avgörande att vi tar ansvar för att använda vatten på ett mer effektivt sätt. Vårt projekt är inriktat på att implementera och utvärdera olika kombinationer av lösningar för att minska vattenanvändningen i svenska hushåll. Genom att kombinera tekniska innovationer med beteendeförändringar vill vi skapa en grund för vattenbesparingar, säger Josefine Klingberg, projektledare på RISE.

Projektet, som involverar samarbete mellan flera aktörer i dricksvattnets värdekedja, kommer att omfatta flera fallstudier med familjer boende i villor och flerfamiljshus.

- I dessa studier kommer vi att undersöka en rad etablerade och nyare tekniska lösningar i kombination med kommunikationsstrategier för att påverka beteenden, säger Klingberg.

Genom att analysera resultaten med hänsyn till bland annat användarupplevelse, juridiska och ekonomiska aspekter samt möjligheter till uppskalning kommer forskningsprojektet identifiera både målkonflikter och också samordna aktörerna som ingår eller har möjlighet att påverka systemet.

Delaktiga i projektet är Kungsbacka kommun, Laholmsbuktens VA, Värmdö kommun, Chalmers tekniska högskola AB, Ecoloop AB, IKEA of Sweden AB, Villeroy & Boch Gustavsberg AB och FM Mattsson AB.

 

För mer information, kontakta:
Josefine Klingberg
josefine.klingberg@ri.se
tel 070-322 63 14