Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE bidrar till utvecklingen av fusionsreaktorn ITER

13 mars 2023, 07:47

RISE och Lunds Tekniska Högskola har undersökt hur strömaggregat i den experimentella fusionsreaktorn ITER kan konstrueras. Resultaten banar väg för svensk industri som vill göra affärer med stora internationella forskningsanläggningar.

image received via email

I fusionsreaktorn ska väteplasma med en temperatur på 150 miljoner grader Celsius hållas på plats av extremt starka magnetfält.

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) är en experimentell fusionsreaktor som just nu byggs i södra Frankrike. I reaktorn ska väteplasma med en temperatur på 150 miljoner grader Celsius hållas på plats av extremt starka magnetfält. Detta kräver kraftfulla strömaggregat som kan förse magnetspolar med den energi som krävs.

– En av de största utmaningarna med strömaggregaten är de starka magnetfälten som påverkar utrustningen. En lösning för att skydda mot magnetfälten är att öka storleken på de kritiska komponenterna, samtidigt är det begränsade tillgängliga fysiska utrymmet och viktbegränsningarna en annan stor utmaning. Strömaggregaten får inte vara för stora eller för tunga, säger Joni Klüss, senior forskare på RISE.

RISE och Lunds Tekniska Högskola fick under våren 2022 i uppdrag av ITER att undersöka hur dessa strömaggregat kan konstrueras. AQ Elautomatik, som bygger utrustning för kraftelektronik, har också varit med som underleverantör i projektet som avslutades i slutet av februari i år.

Projektet har bedömt olika teknologier och tagit fram en rekommenderad och genomförbar lösning för ITER, inklusive förslag på konstruktion, kostnadsuppskattning och planering för driftsättning.

– Vi blev förvånade över hur mycket magnetfälten påverkade utrustningen och var tvungna att gå igenom varje komponent för sig för att komma fram till en lösning. Ändå kunde vi utveckla en genomförbar lösning med överlägsen prestanda som också möter utrymmes- och viktbegränsningarna, säger Joni Klüss.

Fler möjligheter för svensk industri

I en kommande upphandling tänker ITER fördjupa kunskapen om hur magnetfälten påverkar strömaggregaten genom tester i en experimentell miljö med riktiga magnetfält. Och på sikt kommer det att finnas fler möjligheter för svensk industri, när konstruktion och leverans av strömaggregaten ska upphandlas.

– Genom de resultat vi har levererat här har vi ökat förtroendet för Sveriges konkurrenskraft och banat väg för svenska företag som vill leverera till storskaliga forskningsanläggningar, säger Håkan Nilsson, projektledare på RISE och affärsutvecklare på Big Science Sweden, som stödjer svenska företag och organisationer som vill utveckla och leverera avancerad teknik till storskaliga forskningsanläggningar.

ITER är bara en av flera europeiska storskaliga forskningsanläggningar med möjligheter för svensk industri att delta i samarbeten och göra affärer. Här finns till exempel partikelacceleratorn CERN i Schweiz, ESS som just nu byggs i Lund och SKA-observatoriet (Square Kilometer Array) som började byggas i december 2022.

– Sådana här anläggningar står för upphandlingar på 20–30 miljarder kronor varje år och vårt uppdrag är att se till att Sverige med vår teknik och kompetens hittar möjligheter att bidra och göra affärer, säger Håkan Nilsson.

 

Presskontakt:

Niklas Jälevik, presschef RISE 072-7275314, niklas.jalevik@ri.se

 

Fusion och ITER

Fusion är processen där två atomer smälter samman för att bilda en större atom och då frigör energi. Fusion förekommer vid extrema temperaturer och tryck, som i solen och andra stjärnor, och frigör mycket mer energi än klyvning av atomer, fission, som används i vanliga kärnkraftverk.

Syftet med den experimentella fusionsreaktorn ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) är att visa att fusionsenergi kan användas som en ren och säker energikälla för framtiden. Reaktorn gör det möjligt för forskare över hela världen att utveckla nya teknologier och material för fusionsenergi och kommer att bana väg för framtida reaktorer som kan producera el för marknaden. ITER-projektet involverar 35 länder och reaktorn förväntas vara i drift 2035.

https://www.iter.org/proj/inafewlines

 

Big Science Sweden

RISE ingår i det konsortium som står bakom Big Science Sweden, finansierat av Vetenskapsrådet och Vinnova, som syftar till att stärka Sveriges förmåga och resurser att utveckla och leverera avancerad teknologi till storskaliga forskningsanläggningar där Sverige deltar och finansierar. Big Science Sweden hjälper företag, institut och universitet att delta i samarbeten och göra affärer med dessa forskningsanläggningar.

Läs mer om Big Science Sweden