Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nu testas drönarleverans av livsmedel i Stockholms skärgård

16 december 2022, 07:59

Nu har boende i Gräddö och på Tjockö i Norrtäljes kommun möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare från ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel. Projektet finansieras av Vinnova och är ett samarbete mellan ICA Gruppens innovationshubb ICAx, startup-bolaget Aerit, RISE och Norrtälje kommun. Syftet är att påskynda arbetet med att uppnå en klimatneutral logistik och att undersöka möjligheterna med drönarleveranser.

Boende i Gräddö och på Tjockö kommer att ha möjlighet att beställa hem livsmedel med ICA Pronto appen. Sortimentet täcker de flesta behov och önskemål men är anpassat för drönarleverans. Produkterna kommer direkt från ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel och levereras till förvalda destinationer både på privata tomter och publika platser.

- Drönare möjliggör framförallt mer miljövänliga last mile-transporter, men det finns även andra fördelar, exempelvis mycket kort leveranstid. Dessa typer av transporter bidrar till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden. Vi hoppas att det i förlängningen kan driva på beteendeförändringar mot ett klimatneutralt samhälle, säger Lei Chen, seniorforskare vid RISE som leder projektet.

- Vi jobbar ständigt med att hitta nya sätt att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hur vi kan genomföra mer hållbara transporter. Drönarleveranser befinner sig i en spännande utforskande fas och vi känner oss väldigt entusiastiska över att vara med i det här projektet tillsammans med handlarna Peter och Anna Horwitz, ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel och alla partners, säger Emma Lindahl, co-lead på ICAx.

Leveranserna genomförs av start-up bolaget Aerits Nimbi leveransdrönare som är batterdriven och har en nyttokapacitet på fyra kilo. Nimbi har ett autonomt vinschsystem som möjliggör både hämtning och avlämning av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

- Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, minska klimatpåverkan från last mile-transporter och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare, säger Alexander Perrien, VD för Aerit.

Norrtälje har många öar och stora landsbygder som utgör en utmärkt arena för att testa drönarleveranser.

- Norrtälje kommun är positiva till detta nytänkande projekt. Vi ser många fördelar för såväl företag som invånare i skärgården, landsbygden och i våra stadsdelar. Vi ser även att projektet har positiv inverkan på miljö och ekonomi, säger Daniel Klemserud, Näringslivsutvecklare, Norrtälje kommun.

Presskontakt:

Lei Chen, seniorforskare RISE, lei.chen@ri.se