Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Klimatmötet COP27 driver innovation

07 november 2022, 11:11

Under klimatmötet COP27 i Sharm El Sheikh, Egypten, genomför forskningsinstitutet RISE flera arrangemang. Fokus för RISE arbete på COP27 är hur vi kan möta samhällens och människors behov med helt nya klimatinnovationer.

- Dagens klimatarbete ser på företag, städer och länder som källor till utsläpp och försöker åtgärda det. Vi har ett annat perspektiv. Hur skapar vi helt nya lösningar till människor behov och vilka system och modeller behövs för att de aktörer som levererar dessa lösningar ska växa fram, säger Dennis Pamlin från RISE som deltar i COP27 på plats.

RISE är partner till FN:s klimatkonferens och delaktiga i det som kallas Mission Innovation, ett FN-initiativ som består av en innovationshub för nya transformativa lösningar.

- Om vi tar transporter som exempel så kan vi inte bara arbeta med att minska fordonens klimatpåverkan, vi måste lägga grunden för helt nya lösningar som tillgodoser våra transportbehov, och då behöver nya samarbeten och nya företag växa fram. Det kan vara drönare som levererar medicin, videomöten med läkaren och stadsplanering som gör att vi kan gå till grönområden. Detta är vad arbetet inom FN:s initiativ Mission Innovation handlar om, säger Dennis Pamlin från RISE.

Under klimattoppmötet träffas ledare från hela världen för att diskutera och enas kring hur man kan intensifiera och utveckla det globala arbetet för att nå Parisavtalet och hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

Läs mer om Mission Innovation:

https://unfccc.int/topics/un-climate-change-global-innovation-hub

Presskontakt:

Niklas Jälevik, presschef RISE, niklas.jalevik@ri.se, 072-727 53 14