Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Elledningar

Hur kan vi mäta 1,2 miljoner volt? Webbinarium om ultrahög spänning

På detta kostnadsfria lunchseminarium får du lära dig mer om mättekniska utmaningar för överföring av el med ultrahög likspänning upp till 1,2 miljoner volt.

Elektrifieringen ställer höga krav på tillförlitliga, stabila och effektiva elnät. Idag överförs el med höga spänningar med hjälp av växelströmsnät med begränsad energieffektivitet. Energiförlusterna i Europas elnät är 300 TWh per år (ca 10%), motsvarande runt 150 miljoner ton CO2. För att möta samhällets ökande energibehov är det viktigt att optimera effektiviteten i energiöverföringar, framför allt över långa avstånd. För överföring av el över långa avstånd ger högspänd likström istället för växelström en avsevärd sänkning av förlusterna. Exempel på sådana likströmsöverföringar i Europa är förläggningen av 525 kV högspänningskablar genom Tyskland (130 mil), eller med luftledningar med ultrahöga spännings-ledningar på 1,1 miljoner volt i Kina (200 mil). Förlusterna för dessa likströmsöverföringar blir avsevärt lägre med ca 4%, men ändå motsvarande 60 miljoner ton CO2.

Men utvecklingen ställer krav på tillförlitliga mätningar. Alf-Peter Elg, senior forskare på RISE, har koordinerat det europeiska forskningsprojektet FutureEnergy, som har utvecklat metoder och utrustning för kalibrering av mätningar av ultrahög likspänning, ultrahög spänning vid åsknedslag samt teknik för övervakning av dessa långa kraftöverföringar. Den 23 april berättar han mer om resultaten från projektet och vilka mättekniska utmaningar och lösningar som finns kring dessa ultrahöga spänningar.

Hur kan vi mäta 1,2 miljoner volt? Webbinarium om ultrahög spänning
23 apr 2024
12:00-13:00
Digitalt via Zoom (spelas ej in)
22 april 2024

Kostnadsfritt

500
Digitalt, Föredrag,
Alf-Peter Elg

Kontaktperson

Alf-Peter Elg

Senior forskare

+46 70 695 57 34

Läs mer om Alf-Peter

Kontakta Alf-Peter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Viktoria Jonasson

Kontaktperson

Viktoria Jonasson

Projektledare

+46 10 516 56 39

Läs mer om Viktoria

Kontakta Viktoria
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.