Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Logotyp ECIS23

#ECIS23 - Transformativa färdigheter

Den 15 februari gästas Umeå och Norrlandsoperan av EU-konferensen European Creative Industry Summit. Eventet samlar beslutsfattare, möjliggörare och entreprenörer inom de kulturella och kreativa branscherna från alla delar av Europa för att diskutera de tvärdisciplinära kompetenser som kommer krävas för att ställa om till ett hållbart samhälle.

Den årligt återkommande konferensen European Creative Industry Summit (ECIS) har arrangerats sedan 2018 och värdland för konferensen har avgjorts av ordförandeskapet i Europeiska kommissionen. Under 2023 har Sverige rollen som ordförande i EU-kommissionen och Umeå är en naturlig plats att placera diskussionen om design, kreativitet och samhällsutveckling.

Temat för konferensen går i linje med Ursula von der Leyens tillkännagivande att 2023 ska vara European Year of Skills och kommer således beröra de tvärdisciplinära kompetenser som kommer krävas för att ställa om till ett hållbart samhälle. Konferensen förväntas samla beslutsfattare, möjliggörare och entreprenörer inom de kulturella och kreativa branscherna från alla delar av Europa. 

Med konferensen är förhoppningen att synliggöra satsningar på kulturella och kreativa branscher från ett europeiskt till ett lokalt perspektiv, och att stärka både Umeå och Sveriges position som en kraft för innovation genom design, kultur och kreativitet.

15 februari, Umeå
15 feb 2023
10:00-17:00
Operaplan 5, Umeå, Sverige
Karta
14 februari 2023

Kostnadsfritt

200
Hybrid,
Program
Program

10:00: Registrering, fika och utställning
Drop-in-anmälan på Norrlandsoperan i Umeå, Sverige, och utställning: "Vad kan design göra för en regenerativ samhällsomvandling, och vilken kompetens behöver vi för det?" Den här utställningen visar ett brett spektrum av möjliga former som design kan ta för att ta itu med systemförändringar: från metoder till verktyg, från data visuell meningsskapande till experiment med biomaterial, från spekulativa framtider till VR-upplevelser. Att navigera i komplexitet, experimentera med friktioner, odla sårbarhet, främja risktagande: hur ser de ut när de blir form?

11:00: Officiellt välkommen till #ECIS23
Välkommen till Norrlandsoperan, Umeå, Sverige och Assembly of the #ECIS23. Möt dagens moderator tillsammans med direktören för European Creative Business Network, VP för RISE och VD för Norrandsoperan.

11.15: Framträdande av Jonas Olsson (flygel) och operasångare från Adriana Mater
En opera av Kaija Saariahos om moderskap, mörker och hopp.

11:30: Policyforum: Kultur och kreativ sektor som en strategisk kraft i omvandlingen av Europa
Policyförklaringar om den kulturella och kreativa sektorns position på europeisk, nationell och lokal nivå, som en strategisk kraft när vi tar oss an både grön och digital transformation.

12:00: Lunch
 

12:45: Panelsamtal - Europeiska strategiska plattformar till mångfalden av kulturella och kreativa sektorer
En panel om hur aktörer inom kulturella och kreativa sektorer bidrar till processer av samhällsomvandling – oavsett om det är urbant, grönt och digitalt. Det syftar till att måla upp en bild av ett europeiskt landskap av politiska initiativ och finansieringsprogram, som åtminstone i skrift strävar mot liknande transformativa mål med hjälp av uppdragsdrivna tillvägagångssätt. Det tjänar till att granska hur tillgängligt detta landskap är för aktörer inom den kulturella och kreativa sektorn. En diskussion med Driving Urban Transitions, Viable Cities, RISE och Placemaking Europe ledd av Formas.

13:30: Framträdande av Deportees och Norrlandsoperans symfoniorkester

13:45: Workshop - Transformativa färdigheter
En interaktiv workshop om den europeiska designagendan ledd av senior designforskare vid RISE, Ambra Trotto, som arrangerades som designprovokationer och arbetssessioner för att inspirera och lägga grunden för ett paradigmskifte mot en hållbar samhällsomvandling.

14:45: Paus

15:00: Workshopen fortsätter

16:00: EIT Culture & Creativity
Den europeiska innovationsplattformen EIT Culture & Creativity presenterad av VD Bernd Fesel, följt av en introduktion av de kommande utlysningarna av programmet, och om de strategiska ämnena i rörelsens centrum. Panel med konkreta exempel på möjligheter från EIT-nätverket. Leds av Gerin Trautenberger, ECBN.

16:50: Passar vidare stafettpinnen
Tack och välkommen igen 24 maj i Helsingborg!

Johanna Hallin

Kontaktperson

Johanna Hallin

Projektledare

+46 10 228 47 52

Läs mer om Johanna

Kontakta Johanna
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Ambra Trotto

Kontaktperson

Ambra Trotto

Forskare

+46 73 065 91 80

Läs mer om Ambra

Kontakta Ambra
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.