Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Riksmetern

Meterkonventionen 150 år

20 maj 2025 är det 150 år sedan Sverige och 16 andra länder skrev under Meterkonventionen i Paris, vilket banade väg för kvalitetssäkrade och jämförbara mätningar världen över. Fira tillsammans med oss på RISE, Vinnova, Swedac och Strålsäkerhetsmyndigheten och var med och diskutera mätteknikens roll för framtidens innovationer och konkurrenskraft.

Metersystemet löste problem med lokala mått och vikter och var en förutsättning för svensk konkurrenskraft och internationell handel. Idag är SI-systemet och spårbara mätningar en självklarhet för forskning, handel och produktion i hela världen. Genom metersystemet och utvecklingen av SI-systemet har Sverige bidragit till att möjliggöra allt från precisionsindustri till banbrytande forskning.

För framtida svensk konkurrenskraft

Fira tillsammans med riksmätplatserna på RISE, Vinnova, Swedac och Strålsäkerhetsmyndigheten på Navet Science Center i Borås på världsmetrologidagen den 20 maj. Det blir en inspirerande och lärorik dag där vi tittar tillbaka på hur tanken på gemensamma måttenheter erövrade världen och vilken betydelse Meterkonventionen haft för svensk konkurrenskraft. Vi vänder oss också mot framtiden:

  • Hur behöver mättekniken utvecklas för att möta framtidens behov av tillförlitliga och spårbara mätningar?
  • Vilken roll spelar mättekniken för framtidens konkurrenskraft och för utvecklingen av AI som går att lita på?

Dagen riktar sig till beslutsfattare, forskare, ingenjörer och tekniker som på olika sätt arbetar med eller berörs av mättekniken och dess utveckling. Vi välkomnar offentliga aktörer, organisationer, näringsliv och akademi. Målet är att du som deltar ska gå stärkt från firandet, rustad med både nya insikter och ett utökat professionellt nätverk.

Scenprogram, utställning och nätverkande

Vi erbjuder ett spännande scenprogram med presentationer och paneldiskussioner samt utställning med tekniska sessioner. Det kommer att finnas gott om möjligheter att bygga ditt professionella nätverk.

En arena för mättekniken

Genom att uppmärksamma och fira Meterkonventionens 150-årsjubileum vill vi skapa en arena för relevanta aktörer att mötas och samlas kring mätteknikens roll för framtidens innovationer och lösningar. Vi vill främja samarbete mellan näringsliv, myndigheter och akademin och på så sätt bidra till framtida svensk konkurrenskraft. Välkommen!

Anmälan

Eventet är kostnadsfritt. Anmäl dig nu för att säkra din plats!

Anmälan till Meterkonventionen 150 år

Program

Dörrarna öppnas kl. 10 med utställning och tekniska sessioner. Meterkonventionen firas officiellt med ett scenprogram med start 11:30. Scenprogrammet slutar 16:30. Se program under programfliken nedan.

Meterkonventionen 150 år
20 maj 2025
10:00-17:00
Navet Science Center, Skaraborgsvägen 1A, Borås
Karta
7 maj 2025

Kostnadsfritt. Mingellunch och fika ingår. 
No show-avgift 400 kr ex. moms.

400
Event, Fysiskt, Mässa,
Talare
Program
Talare
Dick Harrison

Dick Harrison

Professor i historia, Lunds universitet
Malin Frenning

Malin Frenning

vd, RISE
Per-Olof Marklund

Per-Olof Marklund

CTO, SAAB Aeronautics
Andreas Archenti

Andreas Archenti

Professor industriell driftsäkerhet med inriktning mot precision och mätteknik, föreståndare för Center for Design and Management of Manufacturing Systems vid KTH, Kungl. Tekniska högskolan
Catarina Danestig Sjögren

Catarina Danestig Sjögren

Avdelningschef Normering och kunskapsutveckling, Strålsäkerhetsmyndigheten
Håkan Pettersson

Håkan Pettersson

Ställföreträdande generaldirektör, Swedac
Fredrik Hägglund

Fredrik Hägglund

Divisionschef, RISE
Anders Skoogh

Anders Skoogh

Professor underhållsutveckling, Chalmers

Jan Johansson

Senior forskare och ansvarig för RISE riksmätplatser, RISE

Jonas Brändström

Direktör och avdelningschef Samhällsutveckling, Vinnova
Program

Program

 

10:00 Utställning med tekniska sessioner

Dörrarna öppnas. Mätteknisk utställning med fokus på dåtid, nutid och framtid tillgänglig hela dagen. Tekniska sessioner och mindre föreläsningar.

11:30 Meterkonventionen 150 år och riksmätplatsernas plats i världen

Sveriges riksmätplatser hos RISE och Strålsäkerhetsmyndigheten upprätthåller och utvecklar våra nationella referenser för fysikaliska storheter som till exempel längd, massa, tid och temperatur. Riksmätplatserna är i sin tur en del av en global mätteknikinfrastruktur med ursprung i Meterkonventionen från 1875. Den globala mätteknikinfrastrukturen möjliggör jämförbara mätningar över hela världen. Här firar vi 150-åringen officiellt och berättar om hur den globala och svenska mätinfrastrukturen bidrar till innovation och konkurrenskraft.

Välkommen och officiellt firande

Malin Frenning, vd RISE
Håkan Pettersson, ställföreträdande generaldirektör Swedac
Catarina Danestig Sjögren, avdelningschef Normering och kunskapsutveckling Strålsäkerhetsmyndigheten
Jonas Brändström, direktör och avdelningschef Samhällsutveckling, Vinnova
Catarina Sahlberg, ordförande Vinnovas programråd för metrologi och direktör Big Science Sweden

En global infrastruktur för svensk innovation och konkurrenskraft

Jan Johansson, ansvarig för riksmätplatserna på RISE.

12:15 Lunch

 

13:00 Meterkonventionen och dess betydelse för svensk konkurrenskraft

Under 1800- och 1900-talet gick Sverige från en jordbruksekonomi till fullfjädrad industrination och ett av världens rikaste länder, och listan på svenska innovationer där kvalitetssäkrad mätteknik var en förutsättning kan göras lång. Historikern Dick Harrison ger en historisk tillbakablick på Meterkonventionens betydelse för den framväxande svenska konkurrenskraften. Vilka var drivkrafterna för och personerna bakom metersystemets införande? Och hade denna period av innovationer och industrialisering varit möjlig utan standardiserade mått och vikter?

Dick Harrison, professor historia Lunds universitet

 

13:40 Mot tillförlitlig AI

AI-utvecklingen har tagit världen med storm de senaste åren. Men kan vi verkligen lita på AI? Tillförlitlig AI är en av grundpelarna i EU:s AI Act och en förutsättning för att potentialen i AI-modeller ska kunna nyttjas fullt ut i industri och näringsliv. På samma sätt som att ett måttband behöver kalibreras för att vi ska kunna lita på mätningen behöver AI-modeller valideras för att vi ska kunna lita på prediktionerna. Hur kan vi använda mättekniska principer för att utveckla tillförlitlig AI för beslutsstöd inom industrin?

Därför behövs tillförlitlig AI för svensk konkurrenskraft

Anders Skoogh, professor underhållsutveckling Chalmers

Mättekniska principer för tillförlitlig AI

Fredrik Hägglund, divisionschef Säkerhet & Transport RISE

14:20 Tårta

 

15:00 Kvalitetssäkrad mätteknik för ett innovativt näringsliv

Industri och näringsliv är under stark förändring, inte minst tillverkningsindustrin där mängder med sensorer integreras i varje steg av tillverkningsprocessen och genererar mätdata som vi behöver hantera och nyttja. Här pratar vi mer om framtidens avancerade tillverkning och integrerade metrologi. Vilka möjligheter finns och vilka utmaningar står vi inför? Och hur ser näringslivets behov av kvalitetssäkrad mätteknik för att driva innovation och stärka konkurrenskraften ut? Hör företagen själva berätta om sina tankar och strategiska vägval inför framtiden. I en paneldiskussion diskuterar vi företagens behov och hur riksmätplatserna kan bidra i utvecklingen.

Mätteknik för framtidens flygsystem

Per-Olof Marklund, CTO SAAB Aeronautics

Mätkvalitet hör inte bara hemma i mätrummet

William Barrios, Head of Test Cell Development and Service Scania

Framtidens avancerade tillverkning och integrerade metrologi

Andreas Archenti, professor industriell driftsäkerhet med inriktning mot precision och mätteknik Kungliga Tekniska Högskolan

Paneldiskussion

 

16:30 Avslutningsmingel med bubbel

Viktoria Jonasson

Kontaktperson

Viktoria Jonasson

Projektledare

+46 10 516 56 39

Läs mer om Viktoria

Kontakta Viktoria
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.