Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Flera RISE-projekt på IVAs 100-lista

13 november 2024, 08:25

Cirkulära affärsmodeller, neuroarkitektur och trafikplanering genom datainsamling från spel är forskning från RISE som valts ut till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) 100-lista 2024. Listan presenterar forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Ett genombrott inom betongtillverkning återfinns också på listan.

IVAs årliga 100-lista sätter ljuset på aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Utvalda forskningsprojekt där alla deltagare har intresse av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. RISE är delaktiga i flera av projekten på listan och huvudansvariga för tre av dem.

Moving Planets: A Game for Circular Value Co-Creation

En cirkulär ekonomi är avgörande för att minska resursförbrukning och miljöpåverkan. Men övergången till cirkulära affärsmodeller går för långsamt. En orsak är att företagens cirkulära erbjudanden inte alltid matchar med kundernas behov. I stället förbises behoven ibland i designprocessen, vilket bidrar till begränsad efterfrågan på och upptagning av cirkulära affärsmodeller.

Projektets sida: https://www.ri.se/en/what-we-do/projects/circular-co-creation-games

Kontakt: Katherine Whalen, forskare RISE, katherine.whalen@ri.se

 

NeuroArkitektur & NeuroDesign - För mänsklig, ekologisk och ekonomisk hållbarhet

I en tid präglad av komplexa globala utmaningar banar RISE och UCL väg för en ny disciplin - NeuroArkitektur och NeuroDesign - som kombinerar hjärnforskning och innovativ teknologi med arkitektur och design för att omforma de miljöer vi lever i.

Projektets sida: https://www.ri.se/en/what-we-do/projects/neuroarchitecture-neurodesign

Kontakt: Carina Carlman, forsknings- och affärsutvecklingschef RISE, carina.carlman@ri.se

 

Game On: Serious games för datainsamling inom transportsektorn

Traditionella metoder för datainsamling räcker inte för att möta utmaningarna med hållbarhet och snabb digitalisering. Serious games är ett innovativt verktyg för att fånga mänskligt beteende i verkliga scenarier, omforma transportpolitik och teknik, och inspirera till en omfattande övergång till hållbarhet.

Projektets sida: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/game-on-serious-games-for-datainsamling-inom-transportsektorn

Kontakt: Shiva Habibi, senior forskare RISE, shiva.habibi@ri.se

 

Forskare från RISE deltar också i andra projekt på IVAs lista. Ett exempel är ett projekt som drivs av Luleå tekniska universitet tillsammans med RISE.

 

En (o)cementerad framtid

Tillsammans med LTU och RISE har Boliden gjort ett banbrytande tekniskt genombrott. Genom att utveckla ett produktkoncept som är fullt skalbart kan betongtillverkningen revolutioneras. Den nya produkten kan minska klimatpåverkan med upp till 95 % för varje del av traditionell cement som ersätts.

Patentansökningar för denna innovation har lämnats in, en förstudie för kommersialisering är inledd. Förberedelser för en produktionsanläggning med kapacitet på 300 000 ton per år pågår. Denna studie beräknas vara färdig under första kvartalet 2025.

Kontakt: Katarina Malaga, forskare RISE, katarina.malaga@ri.se

 

Om 100-listan

100-listan tas fram av IVA-projektet Research2Business, R2B, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning, inom tekniska och ekonomiska vetenskaper, till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. IVAs 100-lista lanserades i samband med IVAs 100-årsjubileum 2019, därav namnet. Urvalskommittén består av drygt 40 kvalificerade personer ur IVAs breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. Projektet drivs i samarbete med Vinnova, PRV, Teknikföretagen, Svenskt Näringsliv, KK-stiftelsen, Almi och Sveriges högskolor och universitet.

Se hela 100-listan – https://www.iva.se/publicerat/ivas-100-lista-lyfter-sveriges-mest-lovande-forskningsprojekt/