Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Micro-plastic-filter

Prisbelönt mikroplast-filter: En miljösmart uppgradering i hemmet

Ett pris utdelat av Red Dot Design Awards, en eftertraktad stämpel för god design, har tilldelats ett Mikroplastfilter till tvättmaskiner, producerat av Electrolux. RISE har vid upprepade tillfällen drivit användarstudier på filtret i UX Lab för att försäkra att produkten är både lättförstådd och skapar en god användarupplevelse.

Varje år släpps det ut över en halv miljon ton mikroplaster i havet varje år vid tvättning av syntetkläder. Det motsvarar över tre miljarder polyestertröjor, enligt United Nations Environment Programme (UNEP)! Därför tänkte jag berätta om en ny kategori av produkt som vi testat i vår Test- och demoanläggning UX Lab för att minska mängden av mikroplaster.

Hur fungerar det?

Mikroplastfiltret, ett tunt nätfilter producerat av Electrolux, monteras ihop med din nuvarande tvättmaskin och stoppar upp till 90% av mikroplaster (större än 45 mikrometer) att släppas ut i vattnet vid tvättning av syntetkläder. Sedan när filtret behöver rengöras kan användarna slänga mikroplastfibrerna i hushållsavfallet.

Den här tömningsprocessen är något som bland annat RISE har undersökt i UX Lab för att underlätta för användarna hur processen ska gå till och att inte riskera att mikroplasterna hamnar i vattnet igen pga. misshavande av filtret.

Se filmen som förklarar mikroplastfiltret här:

Det prisbelönta mikroplastfiltret för tvättmaskiner som produceras av Electrolux har testats i RISE test- och demoanläggning UX labb i Kista för förbättrad användbarhet.

När marknaden möts av nya produkter är det extra viktigt att de är enkla att förstå och använda vid första ögonkastet – annars utnyttjas inte de miljösmarta förbättringsstegen en sån här produkt medför.

Kristin Cronzell, Usability Researcher på enheten Användarupplevelse

Ett kvitto på att RISE bidrar i den gröna omställningen

Det är tack vare, förutom produktens innovativa funktion, dess goda användbarhet och intuitivitet vid användning som filtret nu tilldelats en utmärkelse av den internationellt välkända Red Dot Design Awards. Ett kvitto på att RISE enhet för Användarupplevelse är med och bidrar i den gröna omställningen.

I och med användbarhetstestningen, där testdeltagare fått genomföra vardagliga scenarion vid tvättning med mikroplastfiltret, kan vi visa på att handtagets utformning och den symbollogik som används är intuitiv så att användaren tömmer filtret på ett korrekt sätt utan att mikroplaster hamnar i vasken. Till exempel notifieras användaren när det är dags att tömma filtret av en tydlig indikation direkt på filtret, vilket underlättar användningen.

Mer om UX Lab:

UX Lab används framför allt till att testa och utvärdera användbarhet och användarupplevelser på produkter och tjänster. Labbet är modulärt och simulerar den naturliga miljön för produkter som utvärderas. Med den senaste tekniken och spjutspetskompetens inom kvalitativa metoder erbjuder RISE en testmiljö som fungerar för olika produkter och behov. Det är bara att höra av er om ni har några funderingar.

För mer läsning:

Johan Rindborg

Usability researcher

+46 73 053 35 49

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.