Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Raketuppskjutning

Digitalisering – från möjliggörare till nödvändighet

Hur navigerar man sin organisation i en värld där utvecklingen rör sig i ett aldrig tidigare skådat tempo – och ingen har svaret kring vad som är rätt väg framåt? Ett sätt är att träna organisationen att tänka exponentiellt – och använda erfarenheterna från månkapplöpningen. 

Vi är mitt i ett systemskifte. AI accelererar utvecklingen och många säger att skiftet är det största sedan den industriella revolutionen. Det innebär också att vi har svårt att fortsätta använda gamla sätt att förklara och förutse vår framtid. 

För att sätta ord på vad som faktiskt händer: Den tekniska utvecklingen är exponentiell, inte linjär. Tar vi 30 steg linjärt tar vi oss från en sida av ett rum till en annan. Men en exponentiell utvecklingskurva sticker snabbt iväg. Tar vi 30 steg exponentiellt tar vi oss 27 varv runt jorden.  
I en sådan värld går det inte att fastna i gamla trygga tankebanor och arbetssätt.

Forskning som metodik är ett väldigt bra sätt att ta sig från en nutid full av utmaningar till en framtid full av möjligheter. Men hur tar man sig an detta utifrån ett ledarskapsperspektiv? 

Vi behöver tänka innovativt och vara öppna för att vi faktiskt inte kommer veta hur framtiden ser ut. För att tänka på nya sätt krävs mod. Det finns de som går före, vågar utmana, plöjer nya stigar in på outforskat territorium och som skapar nya logiker in i den här framtiden. Några av dem kommer att lyckas, andra inte, och det är inte säkert att de som är först blir störst.  

Utifrån ett kompetensperspektiv är digitalisering en nödvändighet. Vi behöver alla kliva in i den nya eran och förstå vad vi faktiskt har att använda oss av. Men vi kan inte ta de analoga processerna från det förflutna och göra dem digitala. Utan vi måste ha ett transformativt perspektiv på utvecklingen. Vi behöver lyfta blicken och göra saker på helt nya sätt istället för att göra det analoga digitalt.  

Vi behöver utgå från vad vi faktiskt vill åstadkomma, de behov vi behöver fylla, istället för att utgå från tekniken som sådan. 

Vi på RISE gör någonting vi kallar för moonshooting. Vi bjuder in kring ett tema eller ett ämne för att titta på hur vi kan hjälpa en grupp människor att tillsammans tänka exponentiellt. Begreppet moonshooting kommer från Kennedy-tiden och kapplöpningen mot månen. På bara några år blev något som kändes som en omöjlighet verklighet.  

Den mänskliga hjärnan har svårt att tänka något annat än linjärt. För att kunna tänka exponentiellt använder vi oss av vår moonshooting-metod. Vi leder en grupp i en konkret problemlösning tillsammans. Vi klargör vad vi vill uppnå och sedan bryter vi ner alla delar i ett system för att se hur vi ska kunna uppnå en förändring som är x 10 istället för 10%.  

Vi behöver hjälp för att stretcha vår förmåga att föreställa oss en annan framtid. Och då kan moonshooting vara ett hjälpmedel för att våga tänka större och hitta nya vägar att gå. 

För att kunna lösa utmaningar med exponentiella grepp i ett företag eller organisation behöver man ha med sig både ledning och ägare. De behöver förstå vilket genomslag det kan få på sikt när man vågar ta nya steg i digitaliseringen.  

Tänk stort, sikta på betydande förbättringar och sitt inte och fila på ”din diamant” på din egen kammare, utan ta in fler perspektiv, testa, iterera och var nyfiken - speciellt på slutanvändarna. 

Charlotta Schibbye Fredrikson

Tf Divisonschef Digitala system

+46 10 228 43 10

Läs mer om Charlotta

Kontakta Charlotta
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.