Kontaktperson
Mats Stading
Senior forskare
Kontakta MatsTraditionella sädesslag som quinoa, amaranth och hirs har gjort sitt intåg i matafärer och på restauranger. Dessa för oss exotska gryn har sitt ursprung i Afrika och Sydamerika där de är viktiga baslivsmedel. De är naturligt glutenfria och är dessutom nyttiga med höga halter av anti-oxidanter och mineral, och några finns idag i glutenfria produkter, som matgryn och som hälsomat.
The Traditional Grains Network är ett samarbete mellan RISE och universitet i södra Afrika har de traditionella sädesslagen belysts utifrån deras hälsoeffekter, miljöeffekter, produktion, produkter, maträtter och framtidsutsikter. RISE och Universitetet i Pretoria har arrangerat flera seminarier i Afrika och Sverige där resultat presenterats och sammanfattats i en rad artiklar skrivna av ledande forskare inom området. Korta, populärvetenskapliga artiklar ger en god överblick, vilka kompletteras av mer detaljerade vetenskapliga presentationer.
Introduction to Traditional Grains, Mats Stading.pdf (pdf, 78.33 kB)
African Traditional Grains, John Taylor.pdf (pdf, 149.77 kB)
South American Traditional Grains, Emmerich Berghofer.pdf (pdf, 41.36 kB)
Traditional Grains
Avslutat
Utanför Sverige
Projektledare
Pågår
University of Pretoria, South Africa, Modibbo Adama University of Technology, Yola, Nigeria, Raw Materials Research and Development Council, Nigeria