Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Vanliga frågor om artificiell intelligens

Artificiell intelligens, AI, är en av vår tids främsta teknologier med potential att påverka hela samhället. Det är genvägen från ohanterliga datamängder till avgörande klimatåtgärder, självkörande fordon och livsviktiga vårdinnovationer. Men AI väcker också många frågor. Här svarar vi på internets vanligaste frågor om artificiell intelligens.

Kommer AI ta mitt jobb?

Antagligen inte, det mesta AI vi kommer att använda kommer att förstärka oss i våra jobb som människor redan. Det finns vissa yrkeskategorier som kanske går att automatisera helt och hållet men dom är ganska få. Det mesta är förstärkning av oss människor.

Kommer AI ersätta läkare?

En del av det läkare gör, absolut; stora delar utav diagnos kanske går att automatisera, ersätta helt med AI eller åtminstone delvis, men det finns jättemycket som läkare gör som vi inte kan ersätta med maskiner på ganska lång tid.

Kommer AI bli smartare än människor?

Det finns ingenting som säger att AI inte skulle kunna bli smartare än människor. Vi känner i alla fall inte till några sådana begränsningar. Men det är ganska långt dit. För att vi över huvud taget ska kunna bygga en AI som är ungefär så smart som en människa så krävs det ganska mycket utveckling och vi vet inte exakt hur den vägen ser ut.

Vad kommer AI kunna användas till?

AI kommer att kunna användas precis överallt där vi vill automatisera saker eller hjälpa till med saker som kan förstärka vår intelligens, särskilt med sådana saker där vi kan ta in jättemycket data och sådant som människor inte är superbra på – att räkna snabbt- och sådant som vi verkligen kan förstärka med artificiell intelligens.

Kommer AI kunna rädda klimatet?

AI kommer att kunna hjälpa till att rädda klimatet; jag tror att AI kommer att vara en bit av en genväg för att rädda klimatet. Väldigt mycket när det gäller klimat- och omställningen nu handlar om att se till att vi använder våra resurser mer effektivt. AI är ett jättebra verktyg där för att se till att vi använder dom bästa lösningarna och rätt saker på rätt plats hela tiden.

Hur kommer AI påverka samhället?

AI kommer att påverka samhället i grunden; vi kommer att kunna göra nya saker när det gäller att hantera resurser i till exempel vården, trafiken och liknande saker. Vi kommer att kunna få mycket smartare, snabbare hjälp kanske med diagnostik i vården och liknande saker, och helt nya tjänster och möjligheter.

Kommer AI ta över världen?

Jag tror inte AI kommer att ta över världen om man inte menar att AI kommer att finnas överallt i alla system vi använder i hela vår vardag och så vidare. På det sättet kommer AI ta över världen. Men vi kommer inte vara slavar under en stor global AI eller något sådant, det kommer vi inte att vara.

Kommer AI fungera?

AI funkar redan nu, det finns på massvis med ställen, vi använder det dagligen; till exempel så snart man googlar något så finns det massvis med AI-funktionalitet som hjälper oss hitta information men det kommer att finnas på fler och fler och fler ställen.

Kommer AI att bli farligt?

AI kan definitivt användas till farliga saker- till exempel smarta vapensystem och liknande saker. Men väldigt mycket handlar ju om hur vi bestämmer oss för att använda en väldigt kraftfull teknologi.

Published: 2019-11-08
Sverker Janson

Kontaktperson

Sverker Janson

Enhetschef

Läs mer om Sverker

Kontakta Sverker
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.