Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Hygglo

Uthyrning mellan privatpersoner ökar användningsgrad och minskar miljöpåverkan

Hygglo är en tjänst som startade 2016 med det enkla mottot: "Saker ska användas". På Hygglo tror man att delningsekonomin bara har startat och att den kan ha en positiv global påverkan på miljön. Med Hygglo kan privatpersoner både tjäna på att hyra ut de saker de inte använder varje dag och även hyra saker de behöver, när de behöver dem.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Hygglo är en tjänst där privatpersoner delar prylar med varandra, säger Ola Degerfors, VD på Hygglo. Saker man har hemma som man inte alltid använder kan man hyra ut till andra som har behov av just den prylen. Mycket mer än du tror hyrs ut, från takboxar och drönare till specialverktyg och cyklar.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– För oss startade resan med Hygglo i insikten om hur mycket saker vi har och hur extremt lite de används. Vi startade 2016 med det enkla mottot "Saker ska användas". 

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Den största lärdomen för oss har varit hur lång tid det tar att ändra ett konsumtionsbeteende. Viljan och ambitionen att konsumera mindre och leva mer hållbart finns men ändå är det svårt att komma igång med alternativ till att konsumera.

Cirkulära kartan

Hygglo är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.