Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Uppkopplad testbädd – avgörande i coronatider

Tack vare RISE nya uppkopplade testbädd för avancerade material kan viktiga projekt för framtidens produktion av lättare produkter fortskrida trots restriktioner för resor och möten.
- Vi ser en stor kvalitetsförbättring och en ökad innovationshöjd i och med att våra kunder kan fortsätta att vara med, online, vid våra tester och provningar, säger Boel Wadman på RISE.

Det ställs allt större krav på dagens och morgondagens produkter. Lägre vikt, längre livslängd och bättre materialutnyttjande krävs för en hållbar utveckling och stärkt konkurrenskraft. RISE testbädd LIGHTest för avancerade material formar framför allt lättviktsprodukter av kompositer och metaller och har två testbäddsnoder i Olofström och i Piteå, som nu båda har tillgång till uppkopplade provningar.

– Vi började streama provningar för kunder och studenter redan våren 2019. Men det breda behovet ökade ju i och med coronakrisens restriktioner. Vi är glada över att vi redan var igång och att inte arbetet med provningarna och testerna behövde bromsas upp, säger Boel Wadman, projektledare för LIGHTest på RISE.

Del av regeringens strategiska samverkansprogram

Testbädden och uppkopplingen av testbädden är två separata projekt som drivs av RISE och finansieras av Vinnova. Projekten är en del av regeringens strategiska samverkansprogram Uppkopplad industri och nya material och faller under det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material. Med testbädden kan företag, forskare och andra intressenter utveckla och testa framtidens material och produkter.

Det har riggats upp många kameror och datorer framför pressen och inne i pressen finns givare som mäter temperatur och krafter som presenteras visuellt i olika vyer som kan väljas av kunden. Kunderna och studenterna kan följa hela processen på distans och kan komma med inspel och frågor under arbetets gång. Det samarbetet är mycket viktigt, säger Boel Wadman.

Diskussioner möjliggörs i realtid och snabba beslut kan tas

En av kunderna som genomfört provningar på distans under coronakrisen har varit GKN Aerospace.

– Det är intressant för framtiden. Ger möjlighet att delta vid skarp provning med bra kvalitet. Diskussioner möjliggörs i realtid och snabba beslut kan tas, säger Fredrik Niklasson, processingenjör, Sheet Metal Forming, Powder Bed Fusion of Titanium, på GKN Aerospace.

Uppkoppling ger möjlighet till kompetensutveckling

Boel Wadman undervisar i plåtformning på Chalmers Tekniska högskola och testbädden ger eleverna möjlighet att vara med på provningar digitalt som fysiskt är svåra att få tillgång till. I år när alla föreläsningar var på distans kunde även forskaren Eva-Lis Odenberger undervisa ifrån Olofström.

– Tack vare att testbädden är uppkopplad kan eleverna se arbetet i Olofströmspressen och även påverka hur processen går till. Det är viktigt även för kompetensutvecklingen, säger Eva-Lis Odenberger.

Sekretess kräver hög nivå av cybersäkerhet

Materialen och produkterna som testas i testbädden finns oftast ännu inte på marknaden. Därför är sekretessen oerhört viktig.

– Vi arbetar med att ta fram framtidens material och produkter och därför har vi mycket fokus på cybersäkerhet när vi streamar och filmar våra provningar. Vi är mycket glada att vi har cybersäkerhet-kompetens inom RISE, säger Boel Wadman.

Publicerad: 2020-04-24
Boel Wadman

Kontaktperson

Boel Wadman

Forsknings- och affärsutvecklare

Läs mer om Boel

Kontakta Boel
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.