Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Ateljé Lyktan

Uppgradering och återanvändning ger långt liv till belysningsprodukter

Ateljé Lyktan konstruerar, tillverkar och säljer belysningsprodukter – med fokus på energieffektivitet, hållbarhet och cirkularitet. Företaget utformar våra produkter för att användas, uppgraderas och återanvändas på ett genomtänkt och smidigt vis. Ateljé Lyktan gör det möjligt att förlänga produktens livslängd genom att uppgradera såväl hårdvara som mjukvara.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Cirkularitet & återbruk handlar för oss om att återanvända, reparera, renovera och uppgradera, säger Rasmus Nilsson, hållbarhetschef på Ateljé Lyktan. En återbrukad produkt är för oss en produkt som genom sin användning och anpassning medför att man undvikit köp av en nyproducerad motsvarighet och bidragit till en minskad resursförbrukning och klimatpåverkan. Genom vår hållbarhetsstrategi och vårt arbete med cirkularitet ger vi våra kunder möjligheten att bygga om en äldre belysningsanläggning, där vi behåller den yttre stommen och de komponenter som går, men fyller inkråmet med ny teknik anpassade för dagens höga krav vad gäller ljus och ljusteknik. Genom en sådan uppgradering förlänger vi livstiden och får en mer energieffektiv anläggning. Förutom en givet lägre driftkostnad, ser man även stora klimatbesparingar och minskade CO2-utsläpp genom att återbruka den ursprungliga produkten i så stor grad som möjligt.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Vi har länge sett arbetet med att återanvända, reparera, renovera och uppgradera som en viktig del i vår verksamhet, redan för över 10 år sedan tog vi fram ett LED- utbyteskit till en av våra utomhusarmaturer med metallhalogen-ljuskälla, vilket gav våra kunder möjligheten att uppgradera sin anläggning med ny teknik. Detta arbete har fortsatt över åren och nu märker vi även av en stor efterfrågan på marknaden av att kunna uppgradera en belysningsanläggning istället för att behöva göra sig av med allt och köpa nytt.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Våga tänk utanför de vanliga ramarna och var kreativa!

Cirkulära kartan

Ateljé Lyktan är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Innovations- och processledare

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.