Separationsprocessen Blend Re:wind gör det möjligt att återvinna kläder som består av blandmaterial, till exempel bomull och polyester. De återvunna fibrerna blir ny råvara i befintlig textiltillverkning.
Många textilier består av blandmaterial, det är till exempel vanligt att kläder innehåller både bomull och polyester. Det är svårt att återvinna dessa blandmaterial och textilierna måste oftast separeras mekaniskt, alltså klippas och rivas till mindre delar. En av nackdelarna med mekanisk återvinning är att kvaliteten på fibrerna försämras.
Processen är ett genombrott
Den nya processen är världsunik och innebär att materialen istället separeras i en kemisk process. Materialen frigörs till tre rena produkter; bomull samt polyesterns två olika byggstenar, en i fast och en i flytande form.
– Bomullen kan sedan återvinnas till nya viskosfilament med hög kvalitet och polyestern kan byggas upp till nya fibrer. Det krävs stora investeringar för att sätta upp en ny återvinningsindustri, varför det viktigt att själva processen är miljövänlig, kostnadseffektiv och helst enkelt kan integreras till existerande industrier. Blend Re:wind har utvecklats med just detta i åtanke, att det återvunna enkelt ska kopplas in i befintlig skogs-, polyester- och viskosindustrier och på så sätt bli nya råvaror. Den återvunna bomullen kan till exempel bli nya kläder av viskos, säger Sigrid Barnekow, programdirektör på Mistra Future Fashion.
Kläder en stor miljöbov
Både bomull och polyester är ett problem för miljön. Bomullstillverkning kräver enorma mängder vatten och bekämpningsmedel, för att tillverka en tröja går det till exempel åt ungefär 2700 liter vatten. Polyester är inte lika vattenkrävande men är däremot tillverkad av fossila råvaror samt med en energikrävande process. Eftersom bomull och polyester har hög miljöbelastning är det viktigt att återvinna så mycket som möjligt av uttjänta textilier.
Men många kläder återvinns inte utan hamnar i soporna och går till förbränning. Idag slänger vi i Sverige i genomsnitt 8 kilo kläder per person och år. Den globala återvinningen av textil till textil uppskattas vara näst intill obefintlig. Majoriteten av uttjänta kläder förbränns eller läggs på deponi. I de fall där återvinning sker är det oftast i form av så kallad ”down-cycling”, till exempel kan ett par jeans bli stoppning i bilinredning.
Textilavfall är en outnyttjad resurs för modeindustrin som är i stort behov av mer hållbara materialalternativ.
– I det här projektet vill vi verkligen ta tillvara på kläder och textil som en resurs istället för avfall och vi vill hjälpa textil- och modebranschen att sluta cirkeln och vara hållbara, säger Sigrid Barnekow.
Fakta
Den nya återvinningsprocessen heter Blend Re:wind och är utvecklad av forskare från RISE och Chalmers, tillsammans med industripartnern Södra inom programmet Mistra Future Fashion. Hanna de la Motte från RISE har varit projektledare och är även bidragande skapare av processen. Återvinningsprocessen är ännu inte kommersialiserad men förhoppningen är att den ska finnas på marknaden inom tio år.