Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Staffan Leths blyfria jaktkulor

Här visas den nya blyfria kulans fördelar

Han har tagit fram kopparbaserade jaktkulor som fungerar lika bra eller bättre än de som innehåller bly. Staffan Leth, jägare och passionerad sportskytt, har den bästa tänkbara bevisning. RISE testanläggning har levererat opartiska bevis på kulans beteende.

Bly är ett stort problem när det hamnar i våra livsmedel och natur. Redan vid mycket små doser kan metallen ge skador på nervsystemet, särskilt hos foster och små barn. 

Det är inte konstigt att samhället på olika sätt begränsar användningen. Då är blykulor och blyhagel, som används vid jakt, viktiga. Omkring 10-16 ton sådant bly hamnar i naturen varje år. Ett totalförbud diskuteras redan. 

Andra blyfria kulor fungerar inte optimalt 

– För mig dök blyfrågan upp redan kring 1990, när man började prata om att bly i gasform kan vara farligt och att vi som sköt mycket skulle behöva testa oss, säger Staffan Leth, vars liv kretsat kring vapen på olika sätt; uppvuxen i Djurås mellan Leksand och Borlänge har jakt och sportskytte alltid stått i centrum. 

Hans butik, som startades som en fritidssyssla på 90-talet, har idag tre anställda och ett brett utbud. 

Och blyfrågan har ständigt varit närvarande. 

– Det har funnits alternativ, men de har inte fungerat tillfredsställande. Under 2018 började jag därför att utveckla en blyfri jaktkula, den fungerar bättre än traditionella blyspetskulor. 

Staffan själv är van vid så kallade handladdningsprodukter, att jägaren eller skytten genom så kallad handladdning anpassar sin ammunition till sitt vapen. Handladdaren återanvänder då själva hylsan och sätter i ny tändhatt, krut och kula, som appliceras med ett specialverktyg som finns till varje kaliber. Att utveckla en helt ny kula krävde mycket tankemöda och många olika försök. 

– När jag startade utvecklingen var målsättningen hög: Att tillverka världens bästa jaktkula. I Sverige. Blyfri. Och med precision som en matchkula! Alltihop med ett pris som tilltalar varje svensk jägare. 

En ambitiös målsättning, särskilt som de blyfria alternativ som funnits på marknaden ofta uppfattas som sämre. 

– De har haft skiftande kvalitet. Många jägare har varit skeptiska och tyckt att de inte expanderar tillräckligt vid träff. De menar också att de går trögt genom pipan, vilket bygger ett gastryck som ger kraftfullare rekyl. 

När jag startade utvecklingen var målsättningen hög: Att tillverka världens bästa jaktkula. I Sverige. Blyfri.

Kopparlegering med optimal utformning 

Den kula Staffan nu testat fram består av en kopparlegering och utformning som han menar fungerar optimalt. 

– Den har fin expansion och expanderar upp till dubbla diametern. En annan fördel är att restvikten ligger på 99-100 procent. 

Det senare är en fördel även jämfört med traditionella blykulor, då det betyder att kulan håller ihop inne i såret och inte sprider små fragment som förorenar köttet. En blyspetskula ger ifrån sig mycket fragment, vilket gör att man måste skära bort mycket kött kring såret för att säkerställa att blyrester inte följer med till tallriken. 

– De som använder vår kula säger sig ha 10 procent mindre spill jämfört med när de använder blykula. För den som säljer viltkött och skjuter många djur varje år blir det många kilo kött kvar som går att äta och därmed mycket pengar, säger Staffan Leth. 

För att testa fram den optimala kulan har Staffan Leth använt ballistiskt gelatin, framtaget för att likna en djurkropp i motstånd. Han känner sig säker på sina slutsatser. 

– Men jag behöver verifiera mina påståenden, både genom att låta en oberoende part göra samma skjuttester, men också genom att visa hur kulan beter sig när den träffar. 

Därför vände han sig till RISE, som har en flexibel testanläggning där anpassning görs mot gällande ballistiska krav. Vid provningen användes en höghastighetskamera som filmade med 15 000 bilder per sekund för att utvärdera kulans beteende. Ett exempel på film kan du se här under. 

Fick opartiska bevis på funktionaliteten 

– På så vis fick jag opartiska bevis på att kulan faktiskt fungerar. De genomförde gedigna tester och gav mig videor som visar kulans beteende. 

Staffan Leth har redan börjat sälja sin blyfria kula i flera länder och hösten 2022 tog han också fram egen ammunition. Nästa steg blir att andra tillverkare börjar använda kulan som ett blyfritt alternativ i sin ammunition. 

– Med tanke på att förbudet redan har blivit verklighet på vissa områden känns det bra att ha en kula som jag menar är bättre än de traditionella blykulorna. Och att vi kunnat visa det med hjälp av en opartisk aktör, säger Staffan Leth. 

Här är ett exempel på de filmer som tagits med RISE:s höghastighetskamera på Staffan Leths blyfria jaktkulor. Filmen visar hur kulan, med kaliber 308 Winchester, beter sig och hur toppen ”svampar” ut i det ballistiska gelet som motsvarar muskelmassa i motstånd. Här kan RISE mäta ett antal olika parametrar, som till exempel kulans hastighet vid träff samt kulans bana innan den stannar.

Bly en problematisk metall 

Uppemot en miljon fåglar, som pickar i sig blyhageln, beräknas dö av blyförgiftning varje år. Tidigt 2023 blev det därför förbjudet inom EU att använda ammunition i form av blyhagel vid skytte på våtmarker. Sverige har sedan 2006 haft ett liknande förbud men de nya reglerna är mer omfattande.  

Det pågår ett arbete inom EU med att utvidga blybegränsningen. Enligt förslaget ska förbudet även omfatta bly i ammunition (både hagel och kulor) som används vid jakt utanför våtmark och vid sportskytte. Dessutom föreslås ett förbud mot att använda bly i fiskeutrustning, till exempel sänken och fiskedrag. 

(Källa: Kemikalieinspektionen) 

Om RISE:s testanläggning 

RISE:s toppmoderna testanläggning norr om Varberg utför provning av skottskydd och motståndsförmåga vid beskjutning för alla typer av verksamheter. Små och medelstora företag använder den ofta i utvecklings- eller provningsfasen av sina produkter och tjänster. Skjutbanan är flexibel och kan anpassas mot gällande ballistiska krav och standarder med hög säkerhet och sekretess. Verksamheten är SUA-klassad (säkerhetsskyddad upphandling) och ackrediterad av Swedac. 

Anläggningen kan användas för en mängd olika tester och har till och med förmågan att ta in hela fordon. 

Glenn Langvik

Kontaktperson

Glenn Langvik

Marknadschef

+46 10 516 58 60

Läs mer om Glenn

Kontakta Glenn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.