Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Folköl ger en tredjedel så stort klimatavtryck som vin

Mäns alkoholavtryck är nästan dubbelt så stort som kvinnors. Trots att män dricker mer öl och öl generellt är bättre för klimatet än vin. Orsaken är mängden alkoholhaltiga drycker de konsumerar. Forskarna Ellinor Hallström och Ulf Sonesson på RISE har undersökt hur svenskarnas alkoholkonsumtion påverkar klimatet. Frakt och förpackningar är de främsta klimatfaktorerna när det gäller alkoholhaltiga drycker.

Många dricker mer alkohol under sommaren än under resten av året. Alkohol står för runt tre procent av klimatavtrycket som kommer från svenskarnas mat och dryck. Minst avtryck gör folköl, med 0,73 kg CO2e per liter, som nästan uteslutande bryggs i Sverige och därför inte fraktas långa sträckor. Starköl å andra sidan importeras i högre grad och ger ett något högre avtryck, 0,81 kg CO2e per liter. Störst klimatavtryck ger starkvin med 2,38 kg CO2e per liter.

Man kan tro att ekologiskt odlade, hantverksmässigt tillverkade kvalitetsviner orsakar mindre klimatavtryck än industriproducerade men det är ofta tvärtom. Ekologisk odling ger generellt än lägre skörd och mindre volym druvor per yta vilket är sämre för klimatet.

Det optimala klimatmässigt vore nog att frakta enklare vin från någonstans i Europa

Frakt och förpackning är de stora klimatfaktorerna.

Transport i tank på båt och tappning i Sverige ger ett mindre avtryck än frakt av flaskor i lastbil eller på tåg. Förpackningen är den andra stora klimatfaktorn. Tetror, boxar, pet-flaskor och aluminiumburkar ger ett mindre avtryck än lättviktsflaskor som i sin tur ger ett mindre avtryck än tunga flaskor.

– Det optimala klimatmässigt vore nog att frakta enklare vin från någonstans i Europa i bulk med båt till Sverige, tappa det på box här och sedan transportera ut det till systembutikerna. Men jag vill understryka att när det gäller vin är kanske inte klimatpåverkan det största bekymret. Det är en gröda som besprutas mycket och bekämpningsmedlen kan påverka de lokala ekosystemen, säger Ulf Sonesson.

Mäns alkoholavtryck är nästan dubbelt så hög som kvinnors

Undersökningen visar att svenskars alkoholavtryck är i snitt 52 kg CO2e per år. Där män står för 68 kg CO2e per år i jämförelse med kvinnor som står för 36 kg CO2e per år. Det betyder att mäns avtryck är 90 procent högre än kvinnor trots att män dricker större andel öl än vin.

Rapporten Climate impact of consumption in Sweden bygger på 50 000 svenskars kost- och dryckesvanor. Studien har genomförst av RISE och Karolinska Institutet och har använt Karolinska Institutets data kring konsumtion.

Utsläpp klimatgaser kg CO2e per liter

Folköl 0,73 kg
Lättöl/alkoholfritt öl 0,76 kg
Starköl 0,81 kg
Starksprit 2,07 kg
Vin 2,16 kg
Starkvin 2,38 kg

Klimatavtryck kg CO2e för olika förpackningar per liter dryck

Öl:

Fat 0,04 kg
Returflaska 0,10 kg
Aluminiumburk 0,14 kg
Petflaska 0,14 kg
Engångsflaska 0,34 kg

Vin:

Petflaska 75 cl 0,24 kg
1 l kartong 0,13 kg
3 l box 0,14 kg
Glasflaska 75 cl 0,77 kg

Sprit:

Glasflaska 75 cl 0,77 kg

Published: 2020-06-30
Ulf Sonesson

Kontaktperson

Ulf Sonesson

Forsknings och affärsutvecklare

Läs mer om Ulf

Kontakta Ulf
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.