Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Fokus på bättre luftkvalitet kan lösa många utmaningar i den urbana miljön

"Fokus på bättre luftkvalitet kan lösa många utmaningar i den urbana miljön"

Sara Janhäll är docent i transportinfrastruktur och aerosoler och arbetar bland annat med partiklar i urbana miljöer i sin tjänst som forskare på RISE. Hon berättar om varför den urbana miljön behöver bättre planerad vegetation, men också hur den breda expertisen hos RISE är unik och ovärderlig för samhällsbyggare, till exempel företag, kommuner, politiker och andra aktörer.

Sara Janhäll

- Ofta vill man inom klimatanpassningsåtgärder använda vegetation på ett eller annat sätt vilket är positivt för det kan samtidigt förbättra luftkvaliteten. Dock kan ju ökad vegetation även försämra luftkvaliteten om du till exempel planterar träd på smala gator. Då lägger sig utsläppen under trädens kronor och stannar kvar. Medan buskar och låga häckar inte påverkar ventilationen i samma utsträckning, säger hon. Den senaste tiden har vi ju också sett faran på flera håll i världen med alltför tät vegetation nära bebyggelse vid till exempel skogsbränder.

I sin rapport Vegetationens inverkan på luftmiljön, som bygger på hennes vetenskapliga artikel, beskriver Sara Janhäll utmaningen med att hitta rätt vegetation för rätt miljö.

- Olika vegetationstyper och arter fångar upp olika typer av föroreningar. Stora partiklar deponeras bättre om de har högre hastighet genom vegetationen, medan t.ex. avgaspartiklar och gaser behöver mer tid i vegetationen för att hinna diffundera till växtytorna. Vegetationen varierar också under året med lövfällning etc. som kan göra att effekten är begränsad under den tidiga våren när halterna är som högst, förklarar hon.

Samlad expertis

På RISE finns det en stor samlad expertis inom miljö och hälsa. Men ibland kan det vara ett helt annat område som blir en del av ett projekt, enligt Sara Janhäll och pekar på värdet av RISE som forskningsinstitut.

- Under ett besök på Nya Zeeland skulle vi samarbeta kring utmaningar med höga halter av vedrök i urbana miljöer. Det visade sig att här värms husen främst med vedeldning i relativt svenska mått ineffektiva vedkaminer. När vi undersökte det hela närmare insåg vi att de inte har isolering i sina hem. Så en ganska enkel slutsats är att med mer isolering i husen behöver de inte elda så mycket vilket skulle ge en mycket bättre luftkvalitet, berättar hon och fortsätter:

- För att lösa problemet med vedröken så kan jag prata med mina kollegor inom byggnadsfysik och inomhusmiljö samt ventilation på RISE. De är ju experter på hus och kan ta ett helhetsgrepp i frågan, berättar hon. Detta kanske utökas till ett samarbete med de myndighet på Nya Zeeland som bestämmer över isoleringen i husen. Men hade vi varit till exempel konsulter inom luftkvalitet så kanske det inte hade blivit riktigt lika enkelt att lösa utmaningen.

Att förstå hur olika aktörer kan kopplas samman för ett gemensamt större mål är intressant och ger ofta mycket bättre resultat.

Sara Janhäll

Just systemperspektivet och RISE fokus på helheten är något som Sara Janhäll berättar varmt om.

- Att förstå hur olika aktörer kan kopplas samman för ett gemensamt större mål är intressant och ger ofta mycket bättre resultat. Det behövs ju inte minst i dessa tider när klimatanpassningsåtgärder är högaktuellt i samhällsbyggnad.

Just luftkvalitet engagerar Sara Janhäll. Hon menar att luftkvalitet ofta kommer i skymundan inom samhällsbyggande, kanske för att de positiva effekterna är svåra att se på kort sikt.

- Vi har gjort ett test med gran i vår filterrigg, där vi normalt testar ventilationsfilter, för att se hur bra den fångar upp partiklar. Det visade sig att vi kan gå vidare med att testa filtereffekten av olika typer av växter. Det vore värdefullt för att ge oss ännu mer information vid planering och växtval, säger hon.

Inom RISE finns en stor kunskap inom testning och inte minst filterprovning där RISE är 1 av 3 organisationer i Europa som är utvalda för filterprovning. RISE är också associerad medlem i EUROVENT som är den europeiska branschorganisationen för ventilation, värme och kyla.

Vidga vyerna för bättre lösningar

Sara Janhäll nämner projektet MUKLIS, Multifunktionell urban klimatanpassning i samverkan, där hon är med och bidrar med sin expertis.

- I projektet finns det en del som heter Ansvar och Låsningar där jag tittar närmare på vad som gör att vi inte skapar multifunktionella klimatanpassningsåtgärder i större utsträckning. Ett sätt att hantera klimatanpassning är att öka mängden grönska i staden, och väljer vi rätt design på grönskan kan vi samtidigt få bättre luftkvalitet. Men det är inte så lätt. Det handlar om beslutsprocesser och luftkvalitet blir inte alltid prioriterat då det inte är så lätt att lagföra någon för brott mot luftkvalitetsnormerna, förklarar Sara Janhäll. Mitt mål är dock att få med luftkvalitet i fler diskussioner. Om du ändå ska göra en stor insats i till exempel en kommun eller en stadsdel, höj blicken och se hur lösningen även påverkar luftkvaliteten, buller med mera. Så blir det så mycket bättre.

- Om det regnar mycket så hinner inte växterna med att ta upp allt vatten. Däremot gör växterna att du kan ha obundna ytor vilket passar bra för till exempel dränering. Egentligen så hänger allting ihop. Hos oss på RISE finns expertis även inom dränerande ytor och mark, avslutar hon.

 

Sara Janhäll

Kontaktperson

Sara Janhäll

Forskare

+46 72 535 62 40

Läs mer om Sara

Kontakta Sara
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.