Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
BatteryLoop

Energilagring i återanvända bilbatterier

BatteryLoop gör företag mer hållbara genom att erbjuda kunskap, tjänster och produkter för att skapa energioptimerande energilösningar som möter det växande behovet för effekt i realtid.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– BatteryLoop Energy Storage Systems (BLESS™) är baserade på återanvända fordonsbatterier från elfordon, berättar Rasmus Bergström, VD på BatteryLoop. Istället för att batterierna går direkt till återvinning, förlänger vi livslängden på batterierna och använder dem i våra smarta energi-lager. Livslängden för ett elbilsbatteri i ett fordon är tio-tolv år, med vår teknik kan de användas under dubbelt så lång tid. Den kommersiella livslängden för batterier säkras, samtidigt som belastningen på miljön minskar. Dessutom stöttar energilagringssystemet elnätet samt möjliggör lagring av förnybar energi.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– BatteryLoop startades 2017 för att utforska nya möjligheter att återanvända bilbatterier för energilager, som en del i Stena Recycling. Stena har i decennier varit en ledande fordonsåtervinnare. Sedan ELV-direktivet infördes 2007 samarbetar Stena Recycling med fordonsindustrin och certifierade bildemonteringsföretag för att säkerställa högsta möjliga återvinningsgrad för uttjänade fordon. Idag täcker detta även batterier i elfordon. 2019 levererade BatteryLoop sitt första system och sedan september 2021 är vi ett eget företag under Stena Metall. 

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Var flexibla och lyhörda. Vårt samhälle ändras i snabb takt med elektrifiering och nya utmaningar. Det är därför centralt att vara lyhörda på vad som händer omkring oss och vara adaptiva för att kunna hänga med. Det är nödvändigt att vi alla gör vår del i vad vi kan för att förbättra miljön, att arbeta cirkulärt är en viktig del i detta. Det är särskilt viktigt som företag att vi tar vårt ansvar och samtidigt inspirerar våra samarbetspartners, konkurrenter och konsumenter att vara mer hållbara. 

Cirkulära kartan

BatteryLoop är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Innovations- och processledare

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.