Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Den energisnåla displayen som kan drivas utan batteri

Den internationella displaytillverkaren Ynvisible licensierar RISE elektrokroma display-teknologi. Samarbetet mellan företagen har lett till utvecklingen av en energieffektiv display som kan drivas helt utan batteri. Den energismarta teknologin bidrar till nya lösningar för en hållbar framtid med mindre elavfall och lägre elförbrukning.

– Vi producerar marknadens mest energieffektiva displayer, säger Tommy Höglund, platschef för Ynvisible Production AB och försäljnings- och marknadsföringschef på moderbolaget Ynvisible Interactive Inc.

Internet of things (IoT) är ett område som växer snabbt och allt fler saker i samhället blir uppkopplade. RISE långsiktiga utveckling av en smart och energisnål elektrokrom display accelererar nu i samarbetet med Ynvisible.

– Vår vision är att fler ting ska bli levande och med displayteknologin skapar vi visuella interaktiva ytor på fler objekt. Idag finns det sensorer på många saker i vår omgivning, men studier visar att de sällan läses av eftersom användaren upplever att det är för komplicerat. Men med enkel visuell återkoppling, som en interaktiv display, tar fler användare en aktiv handling, berättar Tommy Höglund.

Batterifri display skapar smart logistiklösning för läkemedel 

De tryckta elektrokroma displayerna är baserade på RISE fleråriga forskning. Kärnan i tekniken är ett bläck som ändrar färg vid förändrad spänning. Det skapar ett färgskifte med visuella indikatorer som även kan tändas och släckas. 

Displayernas tunna, flexibla och samtidigt robusta design gör att de kan användas inom flera olika områden. De skräddarsys utifrån varje kunds behov och kan till exempel utformas till displayer för temperaturövervakning i en kylkedja eller på smarta plåster som indikerar när det behöver bytas. 

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter
Tommy Höglund, Ynvisible.

Teknologin är kompatibel med dagens RFID-chipp (radio frequency identification) som används inom logistik- och transportsektorn. Eftersom de elektrokroma displayerna kräver så låg ström är det möjligt att överföra energi, genom så kallad energiskördning, från närliggande enheter till exempel via near field communication (NFC).

– Med vår teknik kommer vi kunna ta fram RFID-etiketter med visuella displayer som fungerar helt utan batterier. Eftersom displayen förbrukar så lite energi så kan den tändas upp med hjälp av till exempel NFC. Det innebär att etiketter får sin energi via trådlösa signaler som skickas från närliggande elektronik, till exempel en mobiltelefon, säger Tommy.

RFID-etikett med NFC-teknik gör det enkelt att läsa av om temperaturen har överskridits. Displayen är utvecklad av Ynvisible och Identiv.

Ynvisible ser stora möjligheter för företag att använda tekniken för att både säkra kvalitet och minska svinn vid transport av produkter, till exempel temperaturkänsliga vaccin. För att försäkra sig om att kylkedjan inte har brutits vid transport av läkemedel kan en visuell indikator vara lösningen.

– Läkemedelsbranschen har visat ett intresse av att använda vår display på medicinska produkter och inom farmaceutisk logistik, till exempel som cold chain-indikator. Vår teknologi kan appliceras på en RFID-etikett för att skapa ett visuellt interface med temperaturindikator som visar om förpackningens innehåll har behållit rätt temperatur, berättar han.

Mindre miljöpåverkan med den energisnåla displayen

Den energisnåla displayen som kan drivas utan batteri.

Displayer är en mångmiljardindustri och tekniken används i allt från hemelektronik till landets tusentals vägskyltar.

– En viktig fördel med elektrokroma displayer är den låga energiförbrukningen vilket möjliggör batterilösa applikationer för våra kunder. Det göra att man kan använda fler displayer och samtidigt få en totalt sett lägre miljöbelastning med färre batterier i omlopp. Ett långsiktigt mål är att vi ska ha högvolymsproduktion av de elektrokroma displayerna på papper, säger Tommy Höglund.

Ynvisible är den enda displaytillverkaren som trycker displayer med konventionella tryckpressar, så kallad screentryckning. Det är till exempel den vanligaste metoden för att trycka textil men den kan användas på flera olika material. Screentryckning gör det möjligt att tillverka stora volymer, under kort tid och kostnadseffektivt eftersom flera displayer tillverkas samtidigt med så kallad rulle-till-rulle-produktion. Plastmaterialet, som displayerna trycks på, är på en rulle som leds in i en bana genom den 13 meter långa tryckpressen. Elektroniken trycks på plastsubstratet i olika strukturer som bildar displayer.

De elektrokroma displayerna tillverkas med rulle-till-rulle-produktion.

– Vår teknologi är mer energieffektiv än till exempel e-paper (elektroniskt papper) och LCD (liquid crystal displays) om man ser till applikationer som används utomhus. Även tillverkningskostnaden är lägre. Vi har tillverkat displayer till våra kunder till 60 procent lägre kostnad än deras tidigare produkter av LED-teknik och e-paper, säger Tommy.

Flerårigt samarbetet mellan RISE och Ynvisible 

Testbädden Printed Electronics Arena, som drivs av RISE, för akademisk forskning och industrins behov närmare varandra. 20 års forskning ligger bakom den patenterade elektrokroma displayteknologi. 

Duncan Platt, RISE.

– Vi skapar nya energismarta lösningar för en hållbar framtid. Vårt mål är att utveckla mer hållbar elektronik som både kan leda till lägre energiförbrukning och mindre elektronikskrot i samhället, säger Duncan Platt, enhetschef på RISE.

Ynvisible, som licensierar tekniken av RISE, samarbetar med forskningsinstitutet kring vidareutveckling av displayteknologin inom nya tillämpningsområden. 

– Det här är en superspännande teknik som har potential att ersätta LCD i många tillämpningar. Kemi- och materialforskningen bakom teknologin härrör från Linköpings universitet och RISE, men vi har förfinat kemi- och produktionsprocessen i många år och kan nu licensiera ut tekniken, säger Duncan.

2019 förvärvade det kanadensiska bolaget Ynvisible Interactive Inc. Linköping-baserade Consensum Production AB, numera Ynvisible Production AB. Den internationella displaytillverkaren satsar nu på produktion av tryckta elektrokroma displayer samt kontraktstillverkning av tryckt elektronik i Linköping. Tommy Höglund berättar att stödet från RISE vid utveckling av kundanpassade prototyper har varit en viktig del av företagets framgång: 

– De kundspecifika prototyperna har varit en jättestor hjälp för utvecklingen av vår produkt. Det har lagt grunden till den starka position vi har på marknaden idag. Vi har fler kunder än någonsin och fler displayprojekt med stora globala varumärken. Nästa steg för vår verksamhet är att börja med högvolymproduktion där vi producerar miljontals displayer. Det kommer att ske inom det närmaste året, säger Tommy.

Under det senaste decenniet har Norrköping blivit ett nav för tryckt elektronik och det har attraherat många regionala och utländska företag. I kärnan finns innovationsklustret Printed Electronics Arena, som drivs av RISE i nära samarbete med Linköpings universitets laboratorium för organisk elektronik (LOE) och Norrköping Science Park.

– Innovationsklustret var en förutsättning för att vi skulle kunna skala upp vår prototypproduktion. Nätverket i Norrköping, med de företag som har bildats runtomkring Printed Electronics Arena, har varit viktigt för Ynvisibles beslut att investera i kommersiell produktion av tryckt elektronik i Sverige. Nu har vi en ännu större kapacitet att möta behovet av storskalig produktion av tryckt elektronik på den globala marknaden, säger Tommy Höglund.

Test- och demonstrationsanläggningen drivs av RISE i tätt samarbete med Linköpings universitet. Printed Electronics Arena är finansierat av Vinnova, Region Östergötland, Norrköpings kommun samt Knut och Alice Wallenberg Stiftelsen.

BONUS: Så tillverkas displayerna

Läs vidare i nästa berättelse om hur Printed Electronics Arena tillverkar de kundanpassade display-prototyperna. Vill du utveckla energisnåla displayer anpassade till just dina produkter och applikationer. Kontakta oss då för en kostnadsfri konsultation.

Björn Norberg

Kontaktperson

Björn Norberg

Affärsutvecklare

+46 10 228 41 21

Läs mer om Björn

Kontakta Björn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.